fbpx
NaslovnaObavještenjaKrvarenje desni u trudnoći: Zašto dolazi do ovoga i kako riješiti problem?

Krvarenje desni u trudnoći: Zašto dolazi do ovoga i kako riješiti problem?

Realnost je da se tokom trudnoće mnoge žene suočavanju sa izrazitim pogoršanjem oralnog zdravlja. Mnoge žene koje do tada nisu imale neke tegobe u periodu trudnoće mogu ih osjetiti, a isto tako može doći do pogoršanja već postojećih tegoba sa zdravljem usta i zuba.

Uzročno-posljedično, ova činjenica dovodi do toga da se upravo stanje trudnoće dovodi u vezu sa pogoršanjem oralnog zdravlja. Međutim ovo je još jedna od brojnih zabluda.

Foto: todaysparent.com
- Advertisement -

Samo stanje trudnoće nije povezano sa pogoršanjem stanja zdravlja usta i zuba. Šta se zapravo dešava?
Tokom perioda trudnoće u organizmu žene dešavaju se brojne promjene, one ne zaobilaze ni usnu duplju. Dolazi do naglih hormonalnih promjena, povećanja nivoa estrogena i progesterona, a nivo ovih hormona može utičati na stanje desni kod žena.

Desni su mnogo podložnije krvarenju, te im je potrebna adekvatna njega i zaštita. Početno krvarenje desni je prvi znak upale desni i veoma je važno preduzeti sve potrebne mjere da bi se zaustavilo dalje napredovanje. Ono u čemu se često griješi jeste da se ovaj simptom često zanemaruje ili to krvarenje plaši trudnice, pa izbjegavaju održavanje osnovne higijene, čak i pranje zuba.

Foto: health.clevelandclinic.org

Ovo je potpuno pogrešno, stvara se jedan začaran krug, čime dolazi do daljeg napredovanja bolesti potpornog aparata zuba. Ukoliko je oralna higijena bila loša i prije trudnoće, tokom ovog osjetljivog perioda štetni efekti loše oralne higijene ispoljavaju se mnogo lakše.

Redovnim pranjem zuba, upotrebom pomoćnih sredstava za održanje oralne higijene, kao što su zubni konac i interdentalne četkice, stomatološkim kontrolama i profilaktičkim mjerama koje će stomatolog preuzeti, zdravlje desni se može očuvati tokom perioda trudnoće. Oralno zdravlje žene u trudnoći je izuzetno važno, kako za samu majku, tako i za buduću bebu.

Danas se zna da brojne bakterije iz usne duplje ulaze u krvotok majke i mogu negativno uticati na plod, čak dovesti i do prevremenog porođaja. I kada se beba rodi važno je da mama ima sanirano stanje zuba i usta, da održava redovno oralnu higijenu, jer će na taj načni svijesti na mimimum broj bakterija u ustima.

Foto: freepik.com

Beba se rađa sa sterilnom usnom dupljom, najveći broj bakterija dobija uglavnom od majke, jer je sa njom u najčešćem i najprisnijem kontaktu. Ova činjenica treba biti dodatni motiv za majku da održava svoje zube i usta zdravim. Tako da i prije nego što se beba rodi treba misliti o njenom zdravlju.

Budućim mamama koje planiraju trudnoću savjetuje se da posjete stomatologa, da obave pregled i saniraju svoje usta i zube. Kroz adekvatnu edukaciju i pravilne profilaktičke mjere, sprovedene od strane stomatologa, kao što su profesionalno uklanjanje naslaga, individualni savjeti za održavanjem zdravlja usta i zuba, oralno zdravlje trudnica se može očuvati.

Izvor: Yumama/dr Nataša Pejčić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -