NaslovnaObavještenjaKrvarenje desni: pet mogućih razloga

Krvarenje desni: pet mogućih razloga

- Advertisement -

Ako ste nekada nakon pranja zubi primijetili krvarenje desni, vjerojatno niste pridali tome previše važnosti. Većini prvo padne na pamet da su prejako četkali, no ako se krvarenje ponavlja, moguće da riječ o ozbiljnijem problemu.

Postoji više mogućih razloga zašto vam desni krvare, a ovo su najčešći:
Gingivitis ili upala desni

Foto: parodontax.rs

Gingivitis, odnosno upalu desni najčešće uzrokuje loša oralna higijena. Krvarenje desni su samo jedan od simptoma upale desni, a još neki su crvenilo oko zuba, neugodan zadah, povećana osjetljivost desni i natečenost desni. Ako uz krvarenje desni primjećujete još neke od ovih simptoma, vjerojatno imate gingivitis. No, ne brinite – upala desni se vrlo lako liječi.

Prejako četkanje zuba
Prejako četkanje je i dalje najčešći razlog krvarenja desni i rješenje je jednostavno – smirite se malo dok perete zube! Kad krenete slabije četkati, krvarenje nakon pranja zuba bi trebalo prestati već kroz nedelju dana.

Lijekovi
Ako ste krenuli nedavno da pijeti neke nove lijekove, moguće je da vam oni uzrokuju krvarenje. Ovo se događa kad pijete lijekove za razrjeđivanje krvi, odnosno antikoagulantne lijekove. Krv se, logično, razrijedi i lakše dođe do krvarenja. Ako se krvarenje ne zaustavi ili se naglo pojača, odmah se obratite svom doktoru.

Promjene u rutini pranja zuba
Jeste li počeli koristiti novi četkicu za zube? Ili drukačiji zubni konac? Moguće da vašim desni samo treba malo vremena da se naviknu na promjenu. U međuvremenu, pokušajte nešto nježnije prati zube i koristiti zubni konac.

Trudnoća
Desni znaju krenuti da krvare kao posljedica trudnoće, uz to najčešće dolazi i natečenost desni. Američko udruženje za trudnoću to naziva “trudničkim gingivitisom”, odnosno trudničkom upalom desni. Hormoni mogu uzrokovati promjenu u tijelu zbog koje drugačije reagujete na bakterije, što dovodi do upale. Ako imate tvrđu četkicu za zube, mogli biste je za vrijeme trudnoće zamijeniti za neku mekšu kako vam desni ne bi više krvarili.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -