NaslovnaIntervjuKrunice se rade kada su zubi destruirani toliko da se više ne...

Krunice se rade kada su zubi destruirani toliko da se više ne mogu nadoknaditi plombiranjem

- Advertisement -

Ugradnja zubnih krunica ili navlaka, jedan je od najčešćih stomatoloških zahvata. Krunice su trajno i efikasno rješenje za zube oslabljene iz različitih razloga, kloje je potrebno zaštiti i ojačati ili u slučaju kada su prirodni zubi toliko oštećeni da se plombom ne može nadopuniti njihov izgubljeni dio.

Kome se preporučuju, koje vrste postoje, koji su izbor za koga i zbog čega, objasnila je doktorka Zorica Mećava iz ordinacije „Dr Mećava“ iz Banjaluke.

„Krunice zuba su protetske nadoknade na pojedinačnim zubima, koje oponašavju priordan izgled zuba i njegov oblik, veličinu, položaj i nadoknađuju funkciju jednog tako prirodnog zuba. One se rade kada su zubi destruirani toliko da se više ne mogu nadoknaditi plombiranjem, već se moraju pripremiti na neki način i rekonstruisati pom protetskom nadoknadom navlakom ili krunicom. Dešava se da su zubi endodontski liječeni, pa su krti i lomljivi, pa takve zube treba ojačati fiberom i staviti mu krunicu.

Dešava se da zub više ni na koji način ne može, zato što je destruiran i uništen karijesom, nadoknaditi plombom ili se može desiti da je jedna takav zub slomljen, frakturiran, pa je neophodno da se sanira protetski, odnosno krunicom. Pričamo samo o pojedinačnoj nadoknadi jako oštećenih zuba. Postavlja se pitanje ko je kandidat. Da li su svi zubi za krunice. Dešava se zbog moderne stomatologije da ljudi iz estetskih razloga žele da sve svoje zube nadokande krunicama. Međutim, ukoliko su zubi samo tamniji i ukoliko su zdravi, prije preporučujem izbjeljivanje zuba, nego nadoknadu krunicama. Ukoliko zubi nisu pravilnog položaja, preporučujem prije nošenje fiksnog ortodontskog aparata odnbosno da se pozicioniranjem zubi postave na pravo mjestoi da oponašaju lijep i priorodan izgled zuba“, objasnila je dr Mećava, u emisiji “Putevi zdravlja“.

Od kakvih materijala se prave krunice?
„Postoje različiti materijali od kojih se mogu izrađivati krunice. Najčešće se izrađuju metalo-kermaičke krunice, ali u posljednje vrijeme se sve više rade bezmetalne kermičke krune. To su najčešće cirkonijum krune, čista keramika ili litijum disilikatne krune, Najbolje su metalokeramičke, ukoliko se rade na bočnim zubima, zato što podnose veliki pritisak žvakanja hrane. Međutim, sa napretkom tehnologije i cirkonijum krune su dovoljno tvrde, tako d ai one mogu da podnesu veliki pritisak žvakanja na bočnim zubima. Metalokeramičke krune za podlogu imaju metal, njihova osnovna baza je metal, koja može biti ili zlato ili palador ili različita legura čelika.

Najčešće se koriste legure čelika, a preko te metalne kapice se radi keramika, tako da imitira potpuno prirodni izgled zuba. Kod bezmetalnih keramičkih kruna, mogu se raditi samo kao podloga cirkonijum, ali kao kapica liči na metal, ali se na tu kapicu rade slojevi keramike Jedva takva krunica je estetski lijepa i prihvatljiva, ali može se raditi i puni cirkonijum. Cirkonijum blog od koga se CAD/CAM tehnologijom izrađuje kompetan zub. Kada su bočni zubi u pitanju to zadovoljava i estetiku i funkciju i tvrdoću.

Međutim, kada su prednji zubi u pitanju, najbolje je raditi kombinaciju. Da podloga bude cirkonijum, a ostatak slagana keramika, jer može da se postigne mnogo bolji estetski efekat. Bitno kod krunica kada se one ugrade, da se održava dobra oralna higijena, da se ide redovno kod stomatologa, zbog toga što na određeni način oni mogu da napave problem sa upalom zubnog mesa, a sa dobrom oralnom higijenom, ona se može spriječiti, kao i krvarenje desni“.

Koja keramika je izbor u estetskom smislu?
„Bezmetalna keramika je zapravo mnogo bolji izbor u estetskom smislu, zato što je prelazak između krune i zubnog mesa mnogo prirodniji, nego kod metalokeramičkih kruna. U svakom slučaju manje opterećuju zub, nego što to opterećuje metalokeramička kruna, jer debljina metalokeramičke krune zahtijeva da se zuib mora više brusiti, da ne bi došlo do pucanja. Otprilike 1,2 milimetra je minimalno brušenje koje se mora uraditi.

Ne u svim dijelovima zuba, ali okvirno se mora odstraniti toliko zuba, dok kod bezmetalne krune moguće je odstraniti manje zubnog tkiva. Znači zub se može više sačuvati i da se zadovolje svi parametri čvrstoće i estetike jednog takvog zuba“, zaključila je dr Mećava.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -