NaslovnaViniriKrunice ili fasete - šta izabrati?

Krunice ili fasete – šta izabrati?

- Advertisement -

Pacijenti koji žele da uljepšaju svoj osmijeh su često u dilemi na koji način to da urade. Bijeljenje zuba je prvi izbor za pacijente koji su zadovoljni oblikom, veličinom i položajem svojih zuba. Ali, šta uraditi kada želite da promijenite i ove osobine svojih zuba? Krunice i fasete predstavljaju dvije vrste nadoknada kojima je moguće promijeniti izgled zuba. Ono što najčešće dovodi pacijente u dilemu jeste – koja metoda je najbolja? Ne postoji univerzalno najbolja metoda. Svaki pacijent je slučaj za sebe i svaki zubni niz je individualan. Postoje situacije u kojima je bolje primjeniti krunice, kao i situacije u kojima radije primjenjujemo fasete. Koje su prednosti i mane jednog i drugog načina rješavanja estetike vaših zuba?

Krunica

Krunice
Krunice (ili navlake, kako ih pacijenti često nazivaju) su protetske nadoknade koje se postavljaju na predhodno obrušene zube. Obrusiti zub znači smanjiti njegovu zapreminu za debljinu materijala od kojeg je krunica napravljena. Krunica se izrađuje od keramike koja imitira izgled prirodnog zuba. Krunicama je moguće promijeniti oblik i položaj zuba, kao i boju i veličinu zuba. Takođe, na ovaj način se rješavaju i prazni prostori između dva susjedna zuba. Krunicama je moguće korigovati i veće anomalije (npr. uvučen ili isturen zub). Primjena krunica je veoma široka zato što je brušenjem zuba moguće postići promjene u veličini i položaju zuba. Takođe, kod zuba koji su predhodno plombirani, liječeni ili lomljeni, preporučujemo izradu krunica, zato što će ona osim u estetici učestvovati i u zaštiti zuba i produžiće vijek zuba.

- Advertisement -
Faseta

Fasete ili viniri
Fasete predstavljaju ljuspice koje se lijepe na prednju površinu zuba. Njih je moguće postaviti na zube koji se predhodno ne bruse, kao i na zube koji se predhodno sa prednje strane obruse odnosno stanje. Činjenica da se ne brusi cio zub za postavku faseta govori u prilog tome da na ovaj način nije moguće uraditi velike promjene na zubima. Fasetama je moguće uticati na sve osobine zuba kao i sa krunicama (boja, oblik, veličina), ali u manjoj mjeri. Sa druge strane, fasete su odlično rješenje kod pacijenata koji žele da poboljšaju spoljašnji izgled svojih prirodnih, zdravih zuba, koji nisu predhodno lomljeni ili liječeni. Fasete ne zahtijevaju brušenje zuba da bi bile postavljene, što pacijentima često predstavlja bitan faktor pri donošenju odluke.

Postavljanjem faseta u nizu na prednje površine zuba, na lak način može da se postigne idealan zubni niz. Kako biste bili sigurni koje od ova dva rešenja je najbolje za vaše zube, potrebno je da zakažete pregled kod stomatologa. Osim estetskih osobina krunica i faseta, potrebno je isplanirati i njihovu funkciju, odnosno uskladiti ih prema vašem zagrizu, kako bi njihov vijek trajanja bio što duži i kako bi zubi kojima je izgled promijenjen pravilno učestvovali u žvakanju. Ukoliko su dobro izrađene i pravilno se održavaju, i krunice i fasete mogu da traju u ustima dugi niz godina. (www.drbede.com)

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -