fbpx

Krune za zube

Krune su protetske nadoknade koje nadoknađuju dio zuba koji nedostaje, kao posljedica karijesa ili povrede. Krune u potpunosti prekrivaju krunični dio zuba, dakle obuhvataju ga sa svih strana.

Savremeni stomatološki materijali i procedure omogućile su da se maksimalno čuva preostalo zdravo zubno tkivo. To je suzilo indikacije za izradu kruna. Jako je bitno da stomatolog procijeni kada je vrijeme za krunu, a kada je moguće problem riješiti, podjednako kvalitetno, metodama koje zahtijevaju manje invazivnu pripremu. Prije svega misli se na rekonstrukciju zuba ispunima i fasetama.

- Advertisement -

U kojim slučajevima se koriste zubne krune?
Kada nije ostalo dovoljno zdrave zubne supstance, za izradu ispuna (direktnih i indiretnih), faseta, izrađuju se krune. To su najčešće sljedeće situacije: prelom krune zuba, veliki ispun, posebno na devitalizovanom zubu, nepravilan položaj zuba koji je izražen toliko da se ne može korigovati fasetom, nepovoljni oblik ili boja zuba. Postoje situacije kada nije moguća izrada kruna. To su poodmakla parodontopatija ili veliki periapikalni procesi. Ako zubi nisu endodontski sanirani, liječenje mora prethoditi protetskoj terapiji. Svakako provjera zuba i rentgentskim snimkom je obavezna prije početka terapije.

Ko i kako izrađuje zubne krune?
Za izradu kruna potreban je timski rad- stomatolog i zubni tehničar. Izrada se sastoji iz više faza, gdje se prepliću ordinacijske i laboratorijske. Što se tiče pacjenta to su brušenje zuba, izrada privremene zaštitne krune, otisak, probe i definitivno fiksiranje krune (ordinacijske faze).

Koje vrste zubnih kruna postoje?
U zavisnosti od materijala u obzir dolaze metalokeramičke i bezmetalne krune. Bezmetalne su estetski superiornije, ali zadovoljavaju i visoke zahtjeve mehaničke otpornosti, posebno cirkonijumske krune. Iako spadaju u bezmetalne , cirkonijum krune u svom sastavu imaju cirkoniju, metal bijele boje. Pored klasično izrađenih (analogno) kruna, izrađuju se i digitalne. One skraćuju vrijeme izrade. Može cijela kruna biti digitalnim putem izrađena ili jedan dio, a zatim se klasičnim putem fasetira – nanosi spoljašnji dio keramike. U dogovoru sa svojim stomatologom, na osnovu kliničkog pregleda, najbolje je da izaberete koja je kruna najbolje rješenje za Vas.

Izvor: Dental centar Bobić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -