NaslovnaIntervjuKroz razgovor pokušavam da pacijenta opustima i da mu stomatološka intervencija ne...

Kroz razgovor pokušavam da pacijenta opustima i da mu stomatološka intervencija ne bude stresna

- Advertisement -

Strah od stomatologa, odnosno stomatološke intervencije je učestala pojava. Sa tim problemom se susreće čak 75% svjetske populacije.

Strah može biti toliko izražen, da pacijent izbjegava odlazak kod stomatologa, ne pojavljuje se kad ima zakazan termin ili odustane u stomatološkoj stolici.

Međutim, taj isti strah je vrlo često razlog lošeg zdrastvenog stanja oralnih tkiva.

Foto: Facebook/alhenastomatoloskaordinacija

„Sama stomatološka intervencija je jedna mini hirurška intervencija i čovjek spontano, prirodno mora da se uplaši. Sve što se u tom trenutku dešava oko njega je stresno. Metalni instrumenti koji ulaze u usta, svjetlo koje je upereno u njega, skučen prostor… jednostavno skučen prostor, nemogućnost da pobjegne u trenutku kada želi da pobjegne. Sve to jako stresno djeluje na samog pacijenta i borba stomatologa da opusti ljudski organizam odnosno da opusti pacijenta da on tu intervenciju primi lakše i da ne doživljava fizičke promjene tipa pojačanog lučenja adrenalina, bljedilo, znojenje, što su simptomi stresa. To je umijeće“, objašnjava doktorka Tanja Frleta.

Razgovor pacijet – stomatolog je najbolji način da se riješi problem sa strahom.
„Uvijek dajem akcenat na toj prvoj fazi, odnosno da moj pacijent dođu i sjedne na stolicu opušteno. Pokušavam da opustim pacijenta da kroz razgovor i priču saznam njegovo trenutno prihičko i fizičko stanje. Samim tim znam da li će uspjeh same intervencije biti dobar ili loš ako pacijent u tom trenutku, tako da kažem, nije dobro energetski postavljen. Ako je previše napet, ako se previše plaši, onda mi nije teško da razgovaram sa pacijentom, da uradimo neke lakše intervencije tipa uklanjanja kamenca i tek onda da krenemo na neke ozbiljnije stvari“.

Foto: Facebook/alhenastomatoloskaordinacija

Neki stomatolozi osim razgovora primjenjuju i druge metode kojima bi pacijenta opustili i otklonili strah koji imaju.

„Trudila sam se uvijek da tražim metode kojima bi uspjela, osim razgovora, da opustim pacijenta. Završila sam homeopatiju, akupunktura koje zaista koristim u nekim situacijama u stomatologiji. Najviše koristim razgovor i mogu vam reći i najvažnija je razumijevanje i briga za čovjeka“, naglasila je doktorka Frleta.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -