fbpx
NaslovnaZanimljivostiKrezubost i dalje veliki problem Balkana

Krezubost i dalje veliki problem Balkana

BEOGRAD – Stanovnici Balkana i dalje imaju velikih problema sa nedostatkom zuba pokazuju istraživanja koja su nedavno objavljena u Srbiji.

Poražavajuća je statistika koja govori da svega 8,5 odsto odraslog stanovništva Srbije ima sve svoje zube, a 9,3 odsto nema nijedan. U vilici svakog četvrtog odraslog stanovnika Srbije nedostaje više od 10 zuba, piše Telegraf.rs, prenose regionalni portali.

- Advertisement -

S obzirom na tu da su stomatološke usluge prilično skupe, ne treba da čudi što mnogi ljudi ne mogu sebi da priušte odlazak na pregled barem jednom godišnje.

Uzroci ovakvog stanja zuba u Srbiji ali i na Balkanu su višestruki. Stomatolozi objašnjavaju da na ovakvu statistiku utiču brojni faktori, među kojima su vodeći loša i neadekvatna higijena, zatim neredovne posjete stomatologu, ali i brojni drugi faktori.

– Zubi moraju da se kontrolišu od najranijeg detinjstva. Deca najpre moraju da stvore naviku da peru zube barem dva puta dnevno. Takođe, vrlo je važno da se koristi konac i tečnost za ispiranje usta – objašnjavaju stomatolozi.

Prema nekim podacima, zube više od jednom dnevno pere samo 56,5 odsto odraslih Beograđana. Četvrtini sugrađana (26,6 odsto) nedostaje više od 10 zuba, samo 8,5 odsto odraslih ima sve zube, a nijedan svoj zub više nema čak svaka deseta osoba.

Takođe, konzumiranje brojnih namirnica nepovoljno utiču na zdravlje zuba. Određene namirnice uzrokuju da bakterije u ustima oslobode kiseline koje su štetne za zubnu gleđ, pa se savjetuje da birate zdravije namirnice, koje imaju nizak nivo ugljenih hidrata i šećera.

Kada je u pitanju pasta za zube najbolje je da se o tome posavjetujete vsa svojim stomatologom.

Dodatni problem je što se i kod najmlađih sve više uočavaju problemi sa zubima.

– Konac je najefikasnije sredstvo za higijenu i očuvanje zuba i potrebno je koristiti ga jednim dnevno. Četkice ne smijete da koristite više od tri mjeseca. Preporuka je da se ide jednom u šest mjeseci na pregled kod stomatologa – kaže sagovornik beogradskog lista.

Kao i kod svih drugih zdravstvenih problema i kod oralnog zdravlja je vrlo važna prevencija. Ljudima treba pojačati svijest o značaju zuba i o njihovom zdravlju jer pokvareni zubi izazivaju brojne druge zdravstvene tegobe.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -