NaslovnaSavjetiKratki savjeti za lakši oporavak nakon vađenja zuba

Kratki savjeti za lakši oporavak nakon vađenja zuba

- Advertisement -

Vađenje zuba podrazumijeva primjenu odgovarajuće sile kako bi se zub odvojio iz alveole i uklonio iz kosti. Ono što je bitno jeste da ta sila mora da bude odgovarajuće jačine i pravilno usmjerena da bi se spriječilo bilo kakvo oštećenje kosti. Zbog toga se tokom vađenja, pogotovo višekorijenih zuba, primjenjuju različite metode kao što je naprimjer presjecanje korjenova – separacija, jer se na taj način olakšava njihovo vađenje i čuva vilična kost.

Zbog toga je važno da pratite određena uputstva, kako bi period oporavka, odnosno zarastanja rane prošao što brže i bezbolnije. Nakon vađenja, stomatolog će na ranu staviti sterilnu gazu, koju ćete držati 20 minuta čvrsto stisnutu između zuba. Lagano krvarenje nakon vađenja je normalno, a važno je da ne ispirate usta barem 24 sata, jer to pojačava krvarenje. Nakon vađenja zuba ne konzumirajte toplu hranu i gaziranu tekućinu. Stručnjaci preporučuju hladnije piće, sladoled ili jogurt, kao i mekšu hranu. Važno je da uzimate dovoljno tekućine.

Minimalno 12 sati nakon vađenja izbjegavajte pušenje, najbolje nekoliko dana, jer iritira ranu i provocira krvarenje. Nakon vađenja je moguća lakana oteklina, pa možete stavljati led (oblog) na spoljni dio lica. Mogu se javiti bolovi, u tom slučaju možete popiti tabletu protiv bolova (brufen, analgin…). Dan nakon vađenja, možete koristiti vodice za ispiranje usta na bazi klorheksidana ili čaj od kadulje. U slučaju da bol potraje, obavezno posjetite svog stomatologa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -