NaslovnaZanimljivostiIstorija održavanja oralne higijene

Istorija održavanja oralne higijene

- Advertisement -

Posjete stomatologu za mnoge pacijente predstavljaju traumatično iskustvo, a osim toga stomatološke usluge ne spadaju ni u kategoriju cijenom pristupačnih usluga. Kako je ponavljanje majka znanja, podsjećamo vas na jednu jako važnu činjenicu – održavanja oralne higijene i redovno pranje zuba odlaže odlazak stomatologu. Stari Rimljani, Egipćani, čak i stari Kinezi znali su za važnost oralne higijene, pa pročitajte kako je od tada do danas tekao razvojni tok održavanja oralne higijene.

Dakle, kao što smo kazali istorija održavanja zuba kao jednog od zaista najvažnijih djelova našeg tijela i lica datira još iz doba Egipćana. Pored toga što su vladari vodili računa o izgledu zuba, Stari Egipćani pravili su i “pastu za zube” još 5.000 godina prije nove ere. Tačnije, to je bio prah, ništa slično onome što imamo danas za pranje zuba. Taj prah sadržao je u sebi usitnjene bivolje rogove, smirnu (mirišljavu smolu sličnu tamjanu), samljevene ljuske jajeta i sitan pijesak vulkanskog kamenja koje se nalazilo svuda unaokolo. Pretpostavlja se da se ova smesa utrljavala na zube i tako ih čistila. Grci i Rimljani su unaprijedili ovaj stari recept dodavanjem praha dobijenog od kostiju i školjki. Rimljani su koristili i ugljenik, usitnjenu koru drveta i mirisno bilje, kako bi uz čišćenje zuba dobili i svježiji dah.

Početkom 19. veka, kao dodatak prahu za čišćenje zuba, dodat je glicerin, te je puder postao pasta, slična onoj kakvu mi poznajemo i koristimo. Pored glicerina, kao novi sastojak se koristi i stroncijum koji je jačao korijen zuba i smanjivao osteljivost zuba. 1824. godine dodat je sapun, dok je 1850. godine dodata kreda. Do prve masovne proizvodnje paste za zube čekalo se do 1873. godine. Prva pasta za zube pakovana je u tegli i bila je prijatnog mirisa. 1892. godine u Konektikatu, prvi put je proizvedena pasta za zube u tubi. Proizvođač je bila kompanija”Shefield” koja će kasnije postati čuveni “Colgate”.Brojne su životne rutine, stvari koje činimo svakodnevno ili nekoliko puta na dan. Pranje zuba je svakako jedna od tih stvari, korisna, dobra navika, koja često ume da odloži odlazak zubaru i sačuva blistav i zdrav osmjeh.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -