fbpx
NaslovnaSavjetiKoronavirus: Ljekari treba da se pridržavaju ovih mjera

Koronavirus: Ljekari treba da se pridržavaju ovih mjera

- Advertisement -

Pandemija koronavirusa zadaje glavobolju zdravstvenim radnicima širom svijeta, jer se brzo širi i u kratkom vremenu može da zarazi veliki broj ljudi. Koronavirusi prvi su put otkriveni sredinom 1960-ih. Mogu zaraziti ljude kao i razne životinje, uključujući ptice i sisare.

Koronavirusi mogu izazvati razne bolesti kod ljudi, od prehlade do opasnih ili čak potencijalno fatalnih bolesti, poput Respiratornog sindroma Bliskog Istoka (MERS) ili Teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).

Foto: who.int

U prošlosti su teške bolesti izazvane koronavirusima, poput SARS-a ili MERS-a, bile manje lako prenosive od gripa, ali su ipak dovele do velikih epidemija. U slučaju novog virusa corone COVID-2019, kineski istraživači su sada pokazali snažnu sličnost sa virusom SARS.

Naučnici su virus učinili vidljivim pod elektronskim mikroskopom i objavili su rezultate u časopisu „New England Journal of Medicine“.

Utvrđeno je da je genska sekvenca novog koronavirusa približno 87 procenata identična korovirusima sličnim SARS-u, koji su već otkriveni kod slijepih miševa. Za razliku od slučaja SARS virusa, inkubacioni period COVID-2019 je duži sa do 14 dana.

To je posebna opasnost od virusa, jer mnogo prije pojave bolesti, zaraženi ljudi su već zarazni, a da nisu ni primijetili svoju bolest.

Foto: capecodhealth.org

Ako se nastave neograničeno kretati, šireće virus. Na ovaj način, stručnjaci pretpostavljaju da bi se bolest mogla brzo širiti širom svijeta. Među pogođenima su zaposleni u bolnici koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentima. Stoga se prenos od osobe do osobe smatra potvrđenom.

Koje simptome imaju zaraženi ljudi?
Obični virusi korone obično uzrokuju blage simptome prehlade sa kašljem i curenjem iz nosa. Međutim, određeni koronavirusi mogu, takođe, izazvati ozbiljne infekcije donjih disajnih puteva i dovesti do upale pluća. Čini se da je novi virus korone povezan sa težim tokom.

Pored suvog kašlja, groznice, umora i bolova u mišićima, oboljeli od njih pokazuju drastično pogoršanje svog stanja u roku od nedelju dana, što je povezano sa nedostatkom daha. Do sada su smrtni slučajevi uglavnom nastupili kod pacijenata koji su prethodno patili od ozbiljnih hroničnih bolesti.

Preporučuju se uobičajene mjere predostrožnosti za zaštitu od infekcije kao što je temeljno pranje ruku.

Foto: bbc.com

Kome se moraju prijaviti sumnjivi slučajevi?
Ljekar koji posumnja da pacijent ima bolest sa novim koronavirusom mora to da prijavi zdravstvenom organu u skladu sa Zakonom o zaštiti od infekcije. Laboratorija, koja otkriva novi virus korone kod čovjeka, takođe, mora da to prijavi zdravstvenom odjeljenju.

Obavještenje se mora izvršiti odmah i dostaviti zdravstvenom odjeljenju najkasnije u roku od 24 sata. Takođe, moraju se navesti ime, adresa i podaci za kontakt dotične osobe kako bi zdravstveno odjeljenje moglo kontaktirati osobu i pokrenuti potrebne mjere, kao što je određivanje dodatnih osoba za kontakt radi zaštite od infekcije ako se otkriva virus korone.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ranije je klasifikovala nivo rizika od virusa kao “veoma visok” samo za zemlju porijekla Kinu. S obzirom na brzinu širenja, 11. marta je proglasila pandemiju koronavirusa.

Izvor: Dental Magazin

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -