NaslovnaIntervjuKorak naprijed u preventivnoj stomatologiji

Korak naprijed u preventivnoj stomatologiji

- Advertisement -

Imali smo zadovoljstvo da razgovaramo sa doktorkom Marijom Čanak Iličković, specijalistom preventivne i dječije stomatologije, jednom od pedesetak specijalista preventivne i dječije stomatologije u Crnoj Gori.

Doktorka, da li nam možete dati podatke o stanju zdravlja zuba i usta stanovnika u našoj zemlji?
„Nažalost, od reforme 2008. godine nemamo adekvatne podatke o oralnom zdravlju. Pošto nije postojao nacionalni program za sprovođenje obaveznih sistematskih pregleda,nismo mogli ni da dođemo do statističkih podataka. Iako stomatologija napreduje u tehničkom smislu kao i u smislu dostupnosti stomatoloških usluga, preventivna stomatologija je otišla korak ili čak nekoliko koraka nazad“.

Dr Marija Čanak Iličković (Foto: stomatologija.me)

Na koji način bi moglo da se to promijeni?
„Da bismo došli do adekvatnog podatka morali bi da odradimo sistematske preglede makar na reprezentativnom uzorku trogodišnjaka, šestogodišnjaka i dvanaestogodišnjaka. Tako bi imali bar neko početno stanje. Naravno, za tako nešto moramo imati pomoć Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva. Od reforme pojedini stomatolozi su iz čistog entuzijazma radili sistematske preglede ali to ne može biti reprezentativni uzorak za čitavu državu“.

Imate li ideju?
„Naravno, ima dovoljno preventivnih stomatologa koji su spremni da se angažuju za pokretanje cele ove priče sa željom i nadom da će država ići u korak sa evropskim standardima i prepoznati potrebu izrade Nacionalnog preventivnog programa.Time bi bili uključeni svi preventivci koji bi sprovodili tačno određene protokole prevencije kod različitih grupa stanovništva,jer se prevencija ne sprovodi samo kod dece već i kod trudnica i ostalih struktura stanovništva“.

Dr Marija Čanak Iličković sa svojim malim pacijentima (Foto: stomatologija.me)

Kako planirate sprovesti u djelo Vašu zamisao?
„Sa zadovoljstvom mogu istaći da moja dugogodišnja želja i pokušaj sa još nekoliko kolega počinje da se ostvaruje. Za sada smo na samom početku. Najprije ćemo formirati sekciju ili udruženje preventivnih stomatologa koja će osmisliti program. S tim programom ćemo izaći pred Ministarstvo zdravlja. To je dugotrajan proces, koji iziskuje učešće i Fonda zdravstva i koji se implementira na nivou čitave države. To nije ništa nepoznato, takav državni projekat postoji u čitavom svijetu, a od država u okruženju najbolje je sproveden u Sjevernoj Makedoniji. Program će svakako uključivati podizanje svijesti i obuku o značaju oralne higijene, edukacija na svim nivoima uključujući pedijatre, patronažne sestre i ginekologe i obaveznu fluorizaciju“, zaključila je dr Marija Čanak Iličković.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -