NaslovnaEdukacijaKongres doktora stomatologije u Foči okupio više od 200 učesnika iz regiona

Kongres doktora stomatologije u Foči okupio više od 200 učesnika iz regiona

- Advertisement -

Drugi Međunarodni kongres doktora stomatologije, koji je održan na Medicinskom fakultetu u Foči okupio je više od 200 učesnika, iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH i RS. Osam profesora održali su predavanje, a 40 predavača iz regiona prikazali su oralne i poster prezentacije na kojima su predstavili svoja lična iskustva iz prakse i razmijenili ideje. Unazad deset godine na Medicinskom fakultetu u Foči organizovani su simpozijumi doktora stomatologije, koji su od prošle godine prerasli u Međunarodni kongres. Foča postaje prestonica stomatologije Republike Srpske, a doktorima pruža značajan vid edukacije, kaže profesor dr Nikola Stojanović, pomoćnik dekana za Studijski program stomatologija Medicinskog fakulteta u Foči.

„Za ovih deset godina preko 2000 stomatologa prošlo je kroz te vidove edukacije, i 80 do 100 profesora sa univerziteta, od Zagreba, Beograda, VMA, Kragujevca, Niša, Podgorice, Kosovske Mitrovice, Skoplja. Ponosni smo što smo uspostavili regionalnu saradnju sa svim većim i najzančajnijim centrima na Balkanu kako bismo našim kolegama u RS pružili kvalitetan vid edukacije“, kaže dr Stojanović.
Okupljanje stručnjaka sa različitih univerziteta iz regiona mnogo doprinosi razvoju Medicinskog fakulteta. Tendencija je da se od naredne godine poveća broj učesnika iz šireg regiona, Evrope i svijeta.
„Kongres je mnogo značajan jer se potpuno uklapa u strategiju Fakulteta. Jedan od glavnih strateških ciljeva jeste istraživanje, internacionalizacija, otvaranje ovog fakulteta, a ovakve stvari kao što je Kongres, gdje se skupljaju eminentni profesori iz regiona koji razmjenjuju svoje ideje iz stomatološke prakse i nauke su mnogo značajne jer doprinose razvoju nauke i istraživanja na našem fakultetu“, kaže dekan Medicinskog fakulteta prof dr Dejan Bokonjić.
Jedno od predavanja koje je održao Zoran Vlahović, profesor Medicinskog fakulteta Priština iz Kosovske Mitrovice odnosilo se na napredne tehnologije u stomatologiji koje su najprimjenjivije u oralnoj hirurgiji- implantologiji, CBCT trodimenzionalni zapis. U praksi je prisutan već oko petnaestak godina.

„To je nešto što daje treću dimenziju u stomatologiji, jer postaje neophodnost bavljenja stomatologijom, daje veću sigurnost, predvidljivost naših intervencija, pacijenti se osjećaju sigurnije. To je nešto što postaje trend u savremenoj stomatologiji“, kaže dr Vlahović.
Profesor Stomatološkog fakulteta u Beogradu, Aleksandar Todorović govorio je o jednoj specifičnoj terapiji pacijenata, odnosno izradi definitivnih all-on 4 fiksnih zubnih nadoknada koja se primjenjuje bezubim pacijentima kod kojih ne postoje anatomski uslovi za regularan broj implantata.
„To je način zbrinjavanja fiksnim zubnim nadoknadama na redukovanom broju inplantata, tačnije četiri implantata nose specifične mostove. To su specifične tehnike koje zahtijevaju edukaciju, koje treba naučiti a koja može zbrinuti pacijenta da se ne vidi da je prešao u bezubost. Materijali su savremeni i pogodni za estetsku nadoknadu“, kaže profesror Todorović.
Stanje stomatologije u RS u posljednje vrijeme je sve bolje. Dugo vremena stomatologija je bila u sjenci doktora medicine, a broj doktora stomatologije u RS trenutno je oko 1200. U proceduri je donošenje novog zakona o medicinskoj djelatnosti gdje će konačno i stomatologija dobiti svoje poglavlje kojim će se komletno regulisati ova oblast.

„U okviru stomatologije postoje poglavlja koja nisu uopšte priznata niti regulisana. Donošenjem zakona o stomatološkoj djelatnosti riješiće mnoge probleme u RS. Mislim da je to nešto što će nas dovesti na korak od EU“, kaže predsjednik Komore doktora stomatologije RS Saša Dabić.
Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu veliku pažnju pridaje naučno istraživačkom radu. Neki od ponuđenih radova u prošloj godini bili su najbolji u RS.
„Jedno od strateških pitanja kojim ću se baviti u svom mandatu jeste poboljšavanje naučno-istraživačkog rada na Univerzitetu. Medicinski fakultet u Foči je dragulj Univerziteta Istočno Sarajevo i nastavnici i saradnici počeli su da objavljuju svoje radove u najprestižnijim časopisima. Fakulteti Univerziteta Istočno Sarajevo imaju kapacitete da se bave naučnim istraživenjem. Moj zadatak je da u narednom periodu sagledam situaciju na svim fakultetima kada je u pitanju oprema i kadar i da vidimo da li se u dovoljnom kapacitetu ta oprema i koristi“, rekao je rektor Univerziteta Istočno Sarajevo prof dr Milan Kulić.
Na Međunarodnom kongresu učesnici su se upoznali sa najnovijim izdanjima udžbenika i praktikuma Studijskog programa stomatologija Medicinskog fakulteta u Foči. (www.radiofoca.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -