fbpx
NaslovnaIntervjuKomora je trenutno dotakla dno i svakog dana pada sve niže i...

Komora je trenutno dotakla dno i svakog dana pada sve niže i niže

- Advertisement -

Kakvo je stanje sa oralnim zdravljem u Danilovgradu? Sa kakvim problemima dolaze pacijenti u ordinaciju? Da li mlađe osobe sada više vode računa o zubima nego ranije? O prevenciji i problemima koji muče Stomatološku komoru Crne Gore su teme oko kojih smo razgovarali sa doktorom Ivanom Rešetarom, stomatologom iz grada nadomak Podgorice.

Sa kakvim problemima pacijenti najčešće dolaze kod vas u ordinaciju?
„Najčešće su to problemi konzervative i protetike. Radi se o kategoriji stanovništva koji sa materijalne strane nije u mogućnosti da ostvari benefite metalokeramičkih krunica, preko bezmetalnih do implantata. Gledam, koliko je u mojoj moći, da u najkraćem intervalu završim te obaveze. Moji pacijenti su, takođe, ljudi koji dolaze sa konzervativnim promjenama, a tu ne mislim samo na površinski karijes, srednji medijski karijes, nego to su problemi pulpe, koji se javljaju kod mlađih pacijenata, zajedno sa gangrenom, koja nosi veliku opasnost od gubitka zuba“.

Dr Ivan Rešetar (Foto: privatna arhiva)

Ranije mlađe osobe nisu vodile računa o oralnom zdravlju, kakva je sada situacija po tom pitanju?
„Ta situacija se, nažalost, nije popravila na bolje. Volim kada sa mlađim pacijentima dolaze roditelji, jer onda i njima objašnjavam koliko je značaj redovnog održavanja oralne higije. Ali ne vidim napredak na prethodne godine rada. Ne shvataju značaj održavanja oralne higijene iako misle da dovoljno vode brigu o zubima. Održavaju oralnu higijenu na način na koji misle da je dobar, ali nije. Brzo se stvaraju naslage na zubima, što dovodi do propadanja zubnih tkiva, a sa tim dolazi do najčešćeg oboljena kod naše populacije, a to je parodontopatija“.

U kom stadijumu bolesti zuba dolaze kod vas u ordinaciju srednja i mlađa populacija?
„Postoji kategorija stanovništva koja misli da je došla u nekom „normalnom“ stadijumu kada ne postoje vidljive promjene na zubima. Vođeni stomatološkom praksom danas postoje „popularne“ karijesne lezije koje ne vidite golim okom, a koje brzo dovode do propadanja čvrstih zubnih tkiva. I onda je teško objasniti roditelju da je to počelo davno. Mlađi pacijenti misle da nisu karijesne lezije nisu opasne, da ih ne vide na ogledalu, ali kada sjednu na stomatološku stolicu uočimo velike kariozne lezije ispod, navodno, „zdravog zubnog tkiva“. Radim sedam godina kao stomatolog i uvjerio sam se da pacijenti dolaze kada je već kasno da se krene sa liječenjem kako bi se zub sačuvao“.

Ne znamo koliko je KEP u Crnoj Gori. Posljednje istraživanje po tom pitanju rađeno je, ako se ne varam, 2011. godine. Koliki je to problem?
„Neophodno je vraćati stomatologiju u državne institucije, a tu prije svega mislim na preventivni program. Vidim da se pokrenula incijativa da se stomatologija vrate u školu i siguran sam da će tu isplivati stomatolozi koji žele da se bave preventivom, a koji ne. Nažalost, incidenca karijesa je velika, kao i incidenca izgubljenih zuba. Apelujem na svoje pacijente da redovno dolaze na stomatološke preglede, apelujem na roditelje da redovno dovode djecu na preglede, kako bi se na vrijeme krenulo sa liječenjem. Svako odstupanje od tog procesa dovodi do komplikacija, prije svega do gangrene, a u najvećem broju slučajeva do vađenja zuba“.

Bavili smo se sada problemima pacijenata, da sada pređemo na probleme u Stomatološkoj komori, odnosno rašomonijadi koja traje dva i po mjeseca. Goran Mandić neće da se povuče sa pozicije predjednika i prepusti mjesto Nikoli Baroviću.
„Hvala vam što ste postavili to pitanje. Doktora Gorana Mandića poznajem lično i mi smo ga doveli kao nekoga ko je trebalo da zamijeni doktora Bora Ćalovića. Ja sam jedan od 22 stomatologa koji su doveli dr Gorana Mandića na mjesto predsjednika Stomatološke komore Crne Gore i glasao za njega, misleći da je najbojli kandidat za tu funkciju. Za dvije godine od kada je bio na čelu komore na računu je bilo preko 120.000 eura. U prethodnom periodu smo ušli u debeli minus. Dobio sam informaciju, a ona je tačna, da je otišlo 90.000 eura bruto na njegove plate, koje su mjesečno iznosile, ako se ne varam, oko 2.300 do 2.500 eura. Desila se korona i za to vrijeme, jedini stomatolog koji je bio dežuran u Danilovgradu sam bio ja i pokušao sam da pokrijem sve ono što je bilo potrebno pacijentima u toj opštini. Vidio sam neke greške i nadao se da će se naći neko rješenje da krenemo naprijed. Nažalost, mi smo došli do situacije da je Komora doživjela fijasko“.

Kakvu ste lično imali komunikaciju sa Stomatološkom komorom Crne Gore i Mandićem lično da vas je pozvao i rekao imate to i to, kao podršku od nas?
„Od komore nisam dobio praktično ništa, osim jeftinog vizira, kao vid zaštite u ovoj teškoj situaciji“
Kakva je bila komunikacije poslije korone, otvaranja ordinacija, da li vas je neko obilazio?
„U to vrijeme počinju novi ugovori sa Fondom, prijavio se veliki broj ordinacija, svako je želio da uzme taj dio kolača, kako bi „pokrpili“ neke osnovne stvari. U međuvremenu je dr Goranu Mandiću izglasano nepovjerenje i po statutu je trebalo da se povuče. Dešava se situacija da se uključuje u sve to doktor Jovetić, koji je do tog trenutka bojkotovao rad Stomatološke komore Crne Gore. Bio je na čelu, navodne, Centralne izborne komisije, kolege je zvao telefonom, nuđeno im je da uđu u Skupštinu, a sve to je rađeno nakon izbora dr Nikole Barovića za v.d. predsjednika komore. Slata su nam pisma da se uključimo u rad komore, a siguran sam da dr Mandić i ne zna koliko stomatologa ima u Danilovgradu. Hoću da se solidarišem sa kolegama iz Bara, Herceg Novog i ostalih gradova koji su prestali da plaćaju članarinu dok se ne riješi stanje u komori. Nijedan stomatološki kongres, seminar nije organizovan, a neophodno je da imamo 140 bodova da bi produžili licencu. Komora nam nije pomogla po tom pitanju, već smo sami morali da plaćamo kotizaciju da bi skupili bodove i produžili licencu za rad. Moje pitanje je za bivše rukovodstvo, zašto smo davali novac za članarinu“.

Dr Ivan Rešetar (Foto: privatna arhiva)

Koliko ova situacija sa Komorom šteti stomatolozima i stomatologiji uopšte u Crnoj Gori?
„Informisan sam da je dr Goran Mandić na najgori mogući način obrukao Stomatološku komoru Crne Gore, napadajući lica koja ne misle kao on. Ako vi novinari ne možete da izvještavate na objektivan način o problemu koji muči stomatologiju u Crnoj Gori, na čemu vam se iskreno zahvaljujem, šta dalje da pričamo. Napao je čovjeka koji je na objektivan način izvještavao o radu Komore. Kako poslije ovoga da imamo povjerenje u Komoru, povjerenje u ljude koji su i dalje tu, koji čuvaju svoje pozicije. I još nešto, kako ja da izložim problem koji imam, kada bivši predsjednik, nije bio na svom radnom mjestu u Komori. Kome sam trebao da se obratim? Želio bih da krenemo naprijed, da se dogovorimo u interesu stomatologije. Ne želim ni jednu funkciju u komori, ali želim da mojih 10 eura mjesečne članarine ide na to da nam se omogući edukacija, maksimalan broj kurseva i seminara, koji je potreban za bodove. Očekujem da doktor Nikola Barović uskoro preuzme Komoru. Poznavajući ga, siguran sam da će sve uraditi u interesu stomatologa i stomatologije u Crnoj Gori. Uvjeren sam da će omogućiti fer i poštene izbore, gdje će se izabrati legalno rukovodstvo i gdje ćemo svi učestvovati u kreiranju atmosfere da nam svima bude bolje“.

Za posljednje dvije godine koliko ste aktivnosti imali aktivnosti od strane Komore prema stomatolozima u Danilovgradu? Da li vas je ko obilazio?
„Sa doktorom Borom Ćalovićem sam imao sjajan odnos na relaciji predsjednik Komore – stomatolog. Zvao me je, pitao ima li problema, da li može kako da pomogne… Mogao sam u svakom trenutku da ga pozovem. Što se tiče aktuelne garniture, nikad nisam dobio poziv sem kad je trebalo da branim njihove pozicije, plate… Naša Komora je trenutno dotakla dno i svakog dana pada sve niže i niže“.

Da li smatrate da je v.d. predsjednika Nikola Barović sposoban da podigne Komoru na nivo koji zaslužuje?
„Želio bi prije svega da se zahvalim doktoru Baroviću što je imao hrabrosti da u ovom teškom trenutku preuzme tu ulogu. Svi stomatolozi ga dobro znaju, radi se o vrhunskom stručnjaku, koji radi stomatologiju na vrhunskom nivou. Preuzeo je tu funkciju i pored obaveza koje ima u svojoj ordinaciji, da se izbori za bolji status stomatologa, a uz sve to radi volonterski odnosno besplatno. Ima moju maksimalnu podršku da krenemo dalje, da ostavimo prošlost iza nas i da se okrenemo budućnosti“, zaključio je dr Rešetar.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -