NaslovnaSavjetiKome su potrebni zubni mostovi?

Kome su potrebni zubni mostovi?

- Advertisement -

Ako vam fali jedan ili više zuba, dentalni most može popuniti prazninu jednim ili više vještačkih zuba. Most se obično pravi od krunica sa strane zuba koji nedostaje, te se cementira na mjestu.

Kome su potrebni zubni mostovi?
Zubni mostovi vam mogu pomoći ako vam fali zub ili više zuba. Najčešći uzrok nedostatka zuba je kvar zuba, bolest desni i povreda.

Moguće je da ste rođeni bez zuba zbog kongenitalnog stanja. Da biste mogli imati dentalni most, potrebno je da imate zdrave zube s obje strane.

Zašto vam treba zubni most?
Zubi “rade” zajedno. Ako jedan zub nedostaje, obližnji zubi mogu se smjestiti u prazan prostor. Zubi na suprotnoj strani vilice se mogu pomjeriti gore ili dole. To može uzrokovati:
*Problem sa zagrizom
*Problem sa žvakanjem
*Bol zbog dodatnog stresa na zubima i vilici
*Nesigurnost u vlastiti izgled ili osmijeh

Šta se može koristiti umjesto zubnog mosta?
Neki ljudi biraju djelimične proteze, umjetne zube koji se mogu skidati. Skidaju se da bi se čistili. Možete biti i kandidat za zubni implantat. Implantat se hirurški ubacuje u vilicu.

Trebaju li vam zubni implantati?
Ponekad vaš stomatolog može preporučiti zubni implantat umjesto mosta. Prave se novi zubi na osnovu otiska vaših usta, a stomatolog ih ubacuje u vašu vilicu. Vremenom se oni spoje s vilicom i povezuju s novim zubima. Prednost implantata je ta što im ne treba potpora drugih zuba.

Izvor: DenTBiH

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -