NaslovnaObavještenjaKome odgovara nefunkcionalna stomatološka komora Crne Gore?

Kome odgovara nefunkcionalna stomatološka komora Crne Gore?

- Advertisement -

Stomatološka komora Crne Gore već skoro godinu dana je apsolutno ne funkcionalna organizacija, prepuštena nelegitimno i nelegalno izabranom rukovodstvu koje, umjesto da poboljšava uslove u kojima rade stomatolozi, gaji ambicije vezane isključivo za lični interes.

Mjesecima traje ignorantski odnos Ministarstva zdravlja čije je bivše rukovodstvo, uprkos brojnim dopisima i zahtjevima da se uključi u rješavanje situacije, ćutalo na opstrukcije krovne stomatološke organizacije.

Foto: closetworks.com

Podsjećamo, od juna prošle godine, stomatolozi širom zemlje zahtjevali su smjenu tadašnjeg predsjednika Komore Gorana Mandića. Do njegovog povlačenja sa funkcije je došlo, pa je u oktobru na čelo Stomatološke komore, uz maksimalno kršenje svih propisa i uz sumnjivu podršku nekolicine članova, na volšeban način doveden Ivan Pejaković, specijalizant koji ne ispunjava uslove da bude na toj funkciji, dok je za predsjednika Skupštine izabran Nedžad Drešević, obojica bliski dotadašnjem predsjedniku.

Izbori su sprovedeni u skladu sa nevažećim Pravilnikom o izboru i opozivu članova Skupstine SKCG, čime su prekršeni svi važeći propisi. To međutim nije predstavljalo prepreku pomenutim kolegama da prkose kako volji gotovo svih podružnica u Crnoj Gori, koje su, uz peticije, nekoliko puta apelovale na nadležne da se uključe u rješavanje problema.

Iako je u međuvremenu za VD predsjednika Komore izabran Nikola Barović, koji je prihvatio funkciju na volonterskoj osnovi kako bi se pripremili i održali prvi legalni izbori za organe Komore, zbog blokade i zarobljavanja organizacije od strane Mandića i njegovih saradnika, nije stupio na funkciju.

Foto: commercial.bmoharris.com

Ipak, samoproglašeno rukovodstvo, ne hajući za poštovanje propisa, nastavilo je sa svojim montiranim procesima, pa je u međuvremenu za predsjednika SKCG izabran Vlatko Jovetić, takođe blizak Goranu Mandiću, a koji je, prilikom nelegalnih izbora, ujedno bio i predsjednik Glavne izborne komisije.

Treba naglasiti da je riječ o čovjeku koji je do juče tužio Komoru, čiju licencu javno nije želio da uzme (a uzeo je među prvima), i koji je od početka spočitavao legitimitet ove organizacije. On sada dolazi na mjesto predsjedika još nelegalnije i netransparetnije, da li će sada primijeniti iste aršine i opet tužiti komoru??

Razlozi zbog kojih gotovo 600 stomatologa traži smjenu sadašnjeg nelegalnog rukovodstva, ne tiču se samo vraćanja Komore u legalne tokove. Jedan od glavnih tiče se budžeta Komore, koji je sa 129 hiljada eura za nepunu godinu spao na pedesetak hiljada. Zbog čega je budžet za kratko vrijeme više nego prepolovljen, rukovodstvo nijednom nije obrazložilo.

Štaviše, u novembru prošle godine „pohvalili“ su se kako je, sa ciljem smanjenja materijalnih troškova, ukinuta blagajna te da se finansijsko poslovanje odvija isključivo putem žiro računa. „Nije bilo troškova za održavanje higijene, putnih troškova, kao ni jedan jedini cent utrošen u lične svrhe“, saopštili su tada, pa se stomatolozi s pravom pitaju gdje je nestalo više od sedamdesetak hiljada eura.

Sredstva su, između ostalog, trošena na redovne plate kako rukovodstvu, tako i dvijema pomagačicama bivšeg predsjedika, koje su dovedene iz Ljekarske komore, da mu sačuvaju fotelju, a koje su, suprotno Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta, zaposlene u ovoj organizaciji. To su samo neke od činjenica zbog kojih većina članova,njih više od 600 u znak protesta mjesecima ne uplaćuje članarine, a ovim putem pozivamo i one koji još uvijek uplaćuju, da prestanu da to čine.

Imajući u vidu da se sredstva rasipaju, a da prihoda nema, moguća su dva scenarija – da nelegitimni rukovodioci postepeno u potpunosti isprazne kasu i time dovedu Stomatološku komoru do gašenja ili da se Ministarstvo zdravlja, kao resor pod čijom su odgovornošću i stomatolozi, konačno uključi i omogući opstanak organizacije ukidanjem podrške nesavjesnim čelnicima.

Foto: bctwalk.com
Foto: bctwalk.com

U najkritičnijem momentu za nasu struku, kad se priča o reformi stomatološke zdravstvene zaštite (vraćanje stomatologa u škole), po ko zna koji put stomatolozi ostaju izigrani i dovedeni na svršen čin, a sve zbog nesposobnosti i nezainteresevanosti nelegano izabranog rukovodstva Komore.

Moramo posebno da napomenemo da svi stomatolozi u CG ovih dana direktno ili indirektno prozivljavamo jos jednu veliku sramotu kojoj nas izlaže rukovodstvo Komore, a to je da je zakazan pa otkazan IV kongres stomatologa CG sa medjunarodnim ucescem. Nakon uspjesno organizovana predhodna tri takva kongresa dočekali smo i to da rukovodstvo komore, pozovu predavace iz zemlje i regiona, rezervisu hotel, i onda ga usled nesposobnosti, neiskustva i unutrasnjih ne-slaganja i previranja naprasno otkazu.

Grupa nezadovoljnih stomatologa iz podružnice Podgorice, Herceg Novog, Bara, Pljevalja, Berana, Andrijevice, Rožaja, Plava, Danilovgrada, Nikšića i Budve.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -