NaslovnaSavjetiKoliko traje bol zbog izbijanja zubića?

Koliko traje bol zbog izbijanja zubića?

- Advertisement -

Izbijanje zuba je mučno i za bebe i za roditelje, a evo koliko traje i kad najveći bol osjećaju.

Izbijanje zuba može biti veoma bolno i iscrpljujuće za vas i vašu bebu, ali dobra vijest je da neće trajati vječno i biće mirnijih perioda kada desni ne bole toliko. Često je potrebno nekoliko godina da bebi izađu svi mliječni zubi, pa se na vrijeme suočite sa tim da će potrajati.

Foto: yumama.mondo.rs

Ali na sreću, to nije beskrajna agonija. Izbijanje zuba izaziva bol samo u vrijeme kada zub probije desni, ali može da traje nekoliko dana.

“Izbijanje zuba može da počne kada vaše dijete ima samo tri mjeseca, ali često se prvi mliječni zubi pojavljuju kada dijete ima između šest i devet meseci. Ne postoje stroga pravila i svako dijete je različito”, kaže ljekar opšte prakse.

Jedna majka je podijelila i svoje iskustvo.
“Moje dete je napunilo godinu dana i nije imalo ni jedan zub. Zaista je prešla sve granice, ja mislim. Međutim, jedan dan na moru ja krenem da joj namažem gel jer se nešto uznemirila i shvatim da napipavam donje dvije jedinice. Već sljedećeg dana napipala sam i gornje. Tako da su njoj četiri zuba izašla odjednom i to sa četiri meseca. Danas ima dvije godine, i dalje nema sve zube. Ukupno ih ima 10 i dva se spremaju za izlazak”, rekla nam je mama Bojana.

Neka djeca će plakati i biće im mučno, ali druga to neće ni primijetiti. Ovo je vodič za izbijanje zuba, prosječno:
5-7 meseci: Donji prednji zubi
5-8 meseci: Gornji prednji zubi
9-11 meseci: Gornje dvojke

10-12 meseci: Donje dvojke
12-16 meseci: Prve četvorke
16-20 meseci: Trojke
20-30 meseci: Druge četvorke i petice

Međutim, ni ovaj redosljed ne mora da bude nužan. Nekoj djeci čak izađe prvo trojka ili četvorka, nekada baš nema pravila.

Izvor: Yumama

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -