NaslovnaObavještenjaKoliko je godina studiranja za zubnog tehničara protetičara?

Koliko je godina studiranja za zubnog tehničara protetičara?

- Advertisement -

Narednog mjeseca gotovo na svim fakultetima kreće predaja dokumenata, upisi i polaganja prijemnih ispita. Takav slučaj je i za strukovnog Zubnog tehničara protetičara.

Osnovne studije traju tri godine, a cijena je 850 eura po godini. Osnovne strukovne studije Zubni tehničar protetičar predstavlja osnovne strukovne studije u polju medicisnkih nauka, oblast medicina, prvog nivoa studija. Ove studije traju tri školske godine, čijim se završetkom ostvaruje 180 ESPB bodova.

Foto: alis.alberta.ca

Završetkom ove škole student stiče stručni naziv Strukovni zubni protetičar (struk.zub.protet.). Ove studije može upisati lice koje je završilo srednju zubotehničku školu u trajanju od četiri godine.

Na osnovne strukovne studije ZUBNI TEHNIČAR PROTETIČAR, takođe se mogu upisati i studenti integrisanih studija stomatologije koji su ostvarili najmanje 60 ESPB, nakon završene prve godine studija. Školska godina je podijeljena u dva semestra. Svaki semestar ima teorijsku i praktičnu nastavu.

Teorijska nastava je prilagođena tako da omogućava uspješno praćenje praktične nastave. Pored teorijske i praktične nastave, u okviru značajnih usko stručnih predmeta izvodi se i samostalna stručna praksa u toku školske godine Nakon obavljene teorijske i praktične nastave, na svakoj studijskoj godini obavlja se i obavezna ljetnja praksa u trajanju od 20 dana po 8 sati.

Šta je posao zubnog tehničara?
Vjerovatno svako ima jednu sliku u glavi koju stvara kada čuje izraz “zubni tehničar”, međutim, nismo uvijek u potpunosti načisto s njegovim zadacima. Većina ljudi ne poznaje struku zubnog tehničara, to jeste, da su stomatolog i zubni tehničar iste osobe, ali NISU. Zadatak zubnog tehničara je da primjenom raznih metoda uspostavi nadoknadu nedostajućih zuba, sposobnost žvakanja, fonetiku i estetiku.

Da bi jedna nadoknada zuba, bio to most ili zubni niz, bila savršena, neophodan je usklađen rad između zubnog tehničara i stomatologa. Stomatolog je informacijska kopča između pacijenta i zubnog tehničara, a zubni tehničar je “nevidljiva ruka” stomatologa. Posao stomatologa, ukoliko se radi o nekoj nadoknadi zuba, u velikoj mjeri se nadovezuje na rad zubnog tehničara. Kako zamišljamo ovu sardnju?

Priprema se dešava u ustima, uzimanje otisaka, to je osnova svega što stomatolog čini. Unaprijed jako tačno isplanira šta i kako će uraditi, naime, samo ovako će znati zubni tehničar izraditi, po mogućnosti najprecizniji i najbolji rad. Ova saradnja, međutim, nema samo fizičke temelje, već i komunikacija je isto tako važna. Treba razumjeti zahtjev pacijenta, šta bi volio. Ukoliko se u glavi zubnog tehničara ne sklopi prava slika šta i kako treba odraditi onda se tu radi o nedostatku komunikacije.

Foto: istockphoto.com

Šta će biti izazov za jednog zubnog tehničara?
Nije dovoljno lijepo I dobro raditi. Postoji takav slučaj kada pacijent ne zna tačno šta bi volio, bitno je da rezultat bude lijep i dobar. Ako ne postoji model ni slika, onda zubni tehničar se oslanja na svoje instikte i maštu i mora biti kreativan.

U isto vrijeme mora biti pripremljen na polju osnovnog materijala, sredstava i proizvodne tehnologije. Naposljetku, dovoljno vremena i energije je potrebno da bi se izradila jedna dobra nadoknada zuba da bilo kada može da se izvrši korekcija, ukoliko pacijent to zatraži. S krajnjim rezultatom će se suočiti zubar i zadovoljstvo pacijenta će znati prenijeti prema zubnom tehničaru.

Slijedi usmeno vrjednovanje između stomatologa i zubnog tehničara da bi i kasnija saradnja bila uspješna. Ovaj dobar i kvalitatan poslovni odnos će poslužiti za dobrobit pacijenta. I naposljetku, šta je to što jednog zubnog tehničara ispunjava zadovoljstvom i radošću? Prvenstveno zadovoljstvo I iskren osmijeh pacijenta. A pored toga nije zanemarljivo ni stručno priznanje, kao i popularnost.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -