NaslovnaSavjetiKoliko dugo možemo koristiti jednu četkicu za zube?

Koliko dugo možemo koristiti jednu četkicu za zube?

- Advertisement -

Svi znamo da ako predugo ne promijenimo četkicu za zube, na kraju možemo ugroziti svoje zdravlje. Pa, koliko često bi trebali da ih mijenjamo?

Stomatologinja Poonam Jain je rekla za „Best Life“ da bi oni koji vrše veći pritisak tokom četkanja trebali razmisliti o tome da još češće zamijene četkicu za zube.

Foto: napa-dental.com

Jednom kad se dlačice četkice počnu trošiti, trebalo bi da ih zamijenite, čak iako još uvijek nije prošlo preporučenih šest nedelja.

Kad se dlačice počnu trošiti, to “može dovesti do povećane traume tkiva desni i smanjene učinkovitosti četkanja”, kaže suosnivačica Spotlight Oral Carea, Vanessa Creaven.

“Najlonske dlačice na našim četkama osmišljene su tako da uklanjaju naslage sa zuba i ispod zubnog mesa. Takođe, poliraju gleđ naših zuba. S vremenom te dlačice postaju zakrivljene na rubovima, što ih čini manje učinkovitima”, objašnjava Jain.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da biste četkicu za zube trebali mijenjati najmanje svaka tri do četiri mjeseca, iako postoje izuzeci.

Foto: aquafresh.com

„Ako četku za zube ne mijenjate dovoljno često, mogli biste se izložiti riziku. Četkice za zube nakon isteka roka upotrebe “mogu sadržavati bakterije, što može dovesti do zaraze, a budući da dlačice nisu toliko učinkovite, može doći do nakupljanja naslaga, što rezultira karijesom i bolestima desni”, kaže Flora Stay.

Uzrok ovih bolesti i infekcija su “ostaci hrane koji se zadržavaju na dnu glave četkice, a koji mogu potaknuti razvoj bakterija ili gljivica”, kaže Jain. I kad god ste bolesni, treba da uzmete novu četkicu za zube. Četkicu za zube trebate zamijeniti kada god ste bolesni.

„Ako ste “nedavno imali prehladu ili respiratornu zarazu, trebali biste odmah zamijeniti četkicu”, kaže Stay.

Izvor: Vrisak info

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -