fbpx
NaslovnaSavjetiKoliko često trebate mijenjati četkicu za zube?

Koliko često trebate mijenjati četkicu za zube?

- Advertisement -

Četkica za zube pomaže nam da održavamo naše zube zdravima, ali ako je predugo koristite, na kraju možete ugroziti svoje zdravlje. Prema riječima stručnjaka, idealno bi bilo mijenjati četkicu za zube svakih šest do osam nedelja.

Stomatologinja Poonam Jain preporučuje da četkicu treba mijenjati svakih šest do osam tjedana ili češće ako vršite prevelik pritisak tokom četkanja. Ako ranije primijetite da se četkica istrošila, obavezno je čim prije zamijenite. Kada se dlačice na četkici za zube istroše, to je znak da vam je potrebna nova četkica.

Foto: freepik.com

Kod nekih četkica to se može dogoditi prije preporučenih šest nedelja. Ako koristite takvu istrošenu četkicu, to može dovesti do povećane traume tkiva desni i smanjene učinkovitosti prilikom četkanja.
“Dlačice na četkici za zube namijenjene su uklanjanju plaka i naslaga na zubima i ispod zubnog mesa. Osim toga, služe i za poliranje zubne gleđi. S vremenom, te dlačice se iskrive na ivicama zbog čega postaju manje učinkovite”, pojasnila je Jain.

Foto: freepik.com

Stručnjaci, takođe, napominju da jednu četkicu za zube ne biste trebali da koristite duže od šest mjeseci. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da četkicu treba promijeniti barem jednom u tri do četiri mjeseca, ali stomatolozi savjetuju da to činite i češće kako bi zaštitili zube.

Ako jednu četkicu za zube predugo koristiti, to može predstavljati opasnost po vaše zdravlje. Naime, nakon nekog vremena na četkicama se nakupljaju bakterije što može dovesti do infekcije. Osim toga, budući da učinkovitost dlačica na četkici s vremenom slabi, to može dovesti do nakupljanja naslaga. To na kraju može rezultirati karijesom ili bolestima desni, piše Best Life. Uz to, svaki put kad se razbolite trebate odmah da promijene četkicu za zube.

Izvor: N1

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -