NaslovnaSavjetiKoliko često treba da peremo zube da bi se smanjio rizik od...

Koliko često treba da peremo zube da bi se smanjio rizik od bolesti srca

- Advertisement -

Često pranje zuba povezano je s manjim rizikom od fibrilacije atrija i zatajenja srca, oktriva istraživanje objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology, časopisu Europskog kardiološkog društva (ESC).

Prethodna istraživanja sugerišu da se loša oralna higijena povezuje s većim brojem bakterija u krvi, što uzrokuje upalu u tijelu. Upala povećava rizik od fibrilacije atrija (nepravilni otkucaji srca) i zatajenja srca (oslabljena je sposobnost srca da pumpa krv ili se opusti i napuni krvlju).

Foto: artofsmilespasadena.com

Ovo istraživanje ispitivalo je povezanost oralne higijene i pojave ova dva stanja. Istraživanje je sprovedeno na 161.286 učesnika Korejskog nacionalnog sistema zdravstvenog osiguranja u dobi od 40 do 79 godina bez anamneze fibrilacije atrija ili zatajenja srca. Učesnici su prošli rutinski doktorski pregled između 2003. i 2004. godine.

Prikupljene su informacije o visini, težini, laboratorijskim pretragama, bolestima, načinu života, oralnom zdravlju i oralnoj higijeni. Tokom perioda praćenja od 10,5 godina, 4911 (3,0 %) učesnika razvilo je fibrilaciju atrija, a 7971 (4,9 %) je razvilo zatajenje srca. Pranje zuba tri ili više puta dnevno povezano je s 10 % manjim rizikom od fibrilacije atrija i 12 % manjim rizikom od zatajenja srca tokom 10,5 godina praćenja.

Nalazi su bili nezavisni o brojnim faktorima uključujući starost, pol, socioekonomski status, redovno vježbanje, konzumaciju alkohola, indeks tjelesne mase i komorbiditete kao što je hipertenzija. Iako studija nije istraživala mehanizme, jedna je mogućnost da često pranje zuba smanjuje bakterije u subgingivalnom biofilmu (bakterije koje žive u džepu između zuba i desni), čime se sprječava translokacija u krvotok.

Foto: health.clevelandclinic.org

Glavni autor istraživanja, dr. Tae-Jin Song sa Univerziteta Ewha Womans (Seul), istakao je da je analiza ograničena na jednu zemlju i da kao posmatračka studija ne dokazuje uzročnost. Međutim,, dodao je: “Proučavali smo veliku grupu tokom dugog perioda, što daje snagu našim nalazima”.

Napomenuo je i da je svakako prerano preporučiti pranje zuba radi prevencije fibrilacije atrija i kongestivnog zatajenja srca. Ipak, uloga upale u nastanku kardiovaskularnih bolesti postaje sve očiglednija pa su potrebna dodatna istraživanja kako bi se definisale strategije od značaja za cjelokupno javno zdravlje.

Izvor: 24 sata

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -