fbpx
NaslovnaSavjetiKojih je to top pet bolova u stomatologiji ako ne bi koristili...

Kojih je to top pet bolova u stomatologiji ako ne bi koristili anesteziju?

Iako su danas sve stomatološke intervencije potpuno bezbolne zahvaljujući lokalnim anesteticima, hajde da vidimo šta bi to najviše boljelo u stomatologiji da nema anestezije?

5.Uklanjanje kamenca
Iako je uklanjanje kamenca intervencija koja ne boli, može se desiti da se, ako su desni upaljene ili korjenovi zuba ogoljeni, javi bol u toku intervencije. Ako se prilikom rada javi bol, to se vrlo lako sprječava apliciranjem površinske anestezije u vidu spreja, koja će anestezirati sluznicu i omogućiti ugodan rad.

Foto: freepik.com
- Advertisement -

4.Popravljanje zuba
Popravljanje zuba, takođe, ne mora biti bolno, ako je karijes zahvatio samo površinski dio zuba koji nema nervne završetke. Kada boli, to je obično jak, sijevajući bol koji prestaje nakon iritacije mašinom.

3.Liječenje zuba
Pulpa, odnosno zubni živac je najosjetljivije mjesto u zubu i zato baš jako boli ako se radi bez anestezije (što je danas nezamislivo). Ako bismo liječenje zuba radili bez anestezije, to bi dovelo do jako refleksnog bola, neizdrživog i vrlo intenzivnog, što je ogropman stres i za pacijenta i za stomatologa.

Ova bolna, stara metoda je i jedan od najčešćih uzroka straha kod pacijenata danas. Sigurno ste nekada čuli izraz „vađenje živca na živo“. To je upravo bila ta bol prilikom liječenje zuba, koja je bila izrazito jaka i nepodnošljiva. Srećom, odavno se koristi ta metoda i liječenje zuba je bezbolno.

Foto: healthdigest.com

2.Vađenje zuba
Prilikom vađenja zuba, dolazi do kidanja periodontalnih vlakana, koja spajaju zub sa kosti i desnima. Dakle, osim što boli zub zbog pritiska koji se vrši na njega polugom i kliještima, boli i potporni aparat zuba.

1.Oralnohirurška intervencija
Definitivno najjača bol koju bi osjetili kada se ne bi radilo bez anestezije je neka od operacija. Od prvog reza skalpelom, do rada borera u kosti, ovo bi bila nezamisliva bol od koje bi se, vjerovatno, svako onesvijestio.

Izvor: Instagram/ena.stomatolog

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -