fbpx
NaslovnaObavještenjaKoji vitamin vam nedostaje kada vam krvare desni?

Koji vitamin vam nedostaje kada vam krvare desni?

Krvarenje desni znak gingivitisa, ranog stadijuma parodontalne bolesti, može da bude pokazatelj nedostatka vitamina C u organizmu, ukazuje istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu “Nutrition Reviews”.

Istraživači su ispitali 15 objavljenih istraživanja u kojima je učestvovalo 1.140 zdravih ljudi, kao i podatke o zdravstvenom stanju i ishrani 8.210 osoba dobijenih u ispitivanju koje su sproveli američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, piše US News.

- Advertisement -

Otkrili su da je nizak nivo vitamina C u organizmu povezan sa povećanim rizikom od krvarenja desni, a primijetili su da povećanje unosa vitamina C može da pomogne u rješavanju problema. Pojačano krvarenje uopšteno je jedan od simptoma skorbuta, bolesti prouzrokovane ozbiljnim nedostatkom vitamina C.

Foto; webmd.com

Skorbut, koji je često pogađao mornare u 18. vijeku koji su bili bez pristupa voću i povrću, danas je veoma rijetka pojava.

Preporučeni dnevni unos vitamina C za odrasle je 90 miligrama, a stručnjaci za povećanje zaliha vitamina C preporučuju unos namirnica poput kelja, pomorandže, paprike i kivija ili uzimanje dodataka vitamina C od 100 do 200 miligrama.

Takođe, stručnjaci upozoravaju da, ukoliko primijetite da vam desni krvare prilikom pranja zuba, korišćenja konca ili interdentalne četkice, obavezno posjetite svog stomatologa.

Izvor: nova.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -