NaslovnaObavještenjaKoji vitamin vam nedostaje kada vam krvare desni?

Koji vitamin vam nedostaje kada vam krvare desni?

- Advertisement -

Krvarenje desni znak gingivitisa, ranog stadijuma parodontalne bolesti, može da bude pokazatelj nedostatka vitamina C u organizmu, ukazuje istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu “Nutrition Reviews”.

Istraživači su ispitali 15 objavljenih istraživanja u kojima je učestvovalo 1.140 zdravih ljudi, kao i podatke o zdravstvenom stanju i ishrani 8.210 osoba dobijenih u ispitivanju koje su sproveli američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, piše US News.

Otkrili su da je nizak nivo vitamina C u organizmu povezan sa povećanim rizikom od krvarenja desni, a primijetili su da povećanje unosa vitamina C može da pomogne u rješavanju problema. Pojačano krvarenje uopšteno je jedan od simptoma skorbuta, bolesti prouzrokovane ozbiljnim nedostatkom vitamina C.

Foto; webmd.com

Skorbut, koji je često pogađao mornare u 18. vijeku koji su bili bez pristupa voću i povrću, danas je veoma rijetka pojava.

Preporučeni dnevni unos vitamina C za odrasle je 90 miligrama, a stručnjaci za povećanje zaliha vitamina C preporučuju unos namirnica poput kelja, pomorandže, paprike i kivija ili uzimanje dodataka vitamina C od 100 do 200 miligrama.

Takođe, stručnjaci upozoravaju da, ukoliko primijetite da vam desni krvare prilikom pranja zuba, korišćenja konca ili interdentalne četkice, obavezno posjetite svog stomatologa.

Izvor: nova.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -