fbpx
NaslovnaObavještenjaKoji tipovi zuba postoje?

Koji tipovi zuba postoje?

- Advertisement -

Naši zubi su različiti i imaju različite funkcije. Zato i različite vrste zuba imaju različita imena pa smo im dodijelili i brojeve. Jedino po čemu se ne razlikuju je važnost – morate se brinuti o svim zubima jednako!

Kako se vrste zuba dijele po brojevima?
Iako je ovo laički način za imenovanje vrste zuba, često se koristi zbog svoje jednostavnosti. Sa svake strane usta imate isti broj zuba, a jedinice su vaša dva prednja zuba, odnosno lijeva i desna jedinica. Sljedeća dva sa svake strane su dvojke, nakon njih sa svake strane ide jedna trojka i tako sve dok ne dođete do zadnjih kutnjaka (umnjaka) koji se zovu osmice. Isti sistem brojanja vrijedi za gornju i donju vilicu.

Kako se vrste zuba dijele po imenima?
Odrasla osoba u ustima ima četiri tipa zuba – sjekutiće, očnjake, pretkutnjake i kutnjake. Svaka kategorija zuba ima drugačiju funkciju te se razvijaju u različitom periodu života.
Čemu služe sjekutići i kad rastu?
Sjekutići su prednja četiri zuba, odnosno prva dva sa svake strane. S vidljive strane su oštri i koristimo ih kako bismo zagrizli hranu. Sjekutići su prvi zubi koji nam krenu rasti dok smo bebe s otprilike šest mjeseci.

Čemu služe očnjaci i kad rastu?
Očnjak je jedan zub sa svake strane obje vilice koji slijedi nakon sjekutića, što znači da ih ukupno imamo četiri u ustima. Očnjaci imaju duži korijen od svih zuba. Oni su najoštriji zubi i koriste nam za usitnjavanje hrane. Očnjake, takođe, dobijamo kao bebe između 16 i 20 mjeseci starosti.

Čemu služe pretkutnjaci i kad rastu?
Nakon očnjaka slijede pretkutnjaci kojih ukupno imamo osam. Pretkutnjaci su veći od očnjaka i sjekutića. Koriste nam za dodatno usitnjavanje hrane kako bi nam je bilo lakše progutati. Pretkutnjaci izrastu tek nakon što izgubimo mliječne zube, odnosno s otprilike 10 godina.

Čemu služe kutnjaci i kad rastu?
Kutnjaci su naši najveći zubi i imaju sličnu ulogu kao i pretkutnjaci – ulogu usitnjavanja hrane. Pošto su najveći, idealni su za ovu funkciju. Ukupno ih imamo 12 u ustima, od čega su četiri umnjaka. Dio kutnjaka nam naraste sa 6 godina, a dio s 12. Umnjaci najčešće izrastu između 17 i 25 godine i njihov rast kod mnogih može uzrokovati bol i nelagodu. Do toga dolazi ako ne izrastu pravilno, a u tom se slučaju hirurški vade.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -