NaslovnaSavjetiKoji su rizici izbjeljivanja zuba u salonima ljepote

Koji su rizici izbjeljivanja zuba u salonima ljepote

- Advertisement -

Neodgovorno i neetičko ponašanje (i od strane pacijenata a i od strane „stručnjaka“) može ozbiljno da ugrozi zdravlje vaših zuba i mekih tkiva koja su izložena pri izbjeljivnju. Popularni tretmani izbeljivanja zuba koji su prisutni skoro tri decenije u svetu, a popularnost ove procedure je u stalnom porastu, uvijek mora biti pod kontrolom isključivo stomatologa pa čak i kada je riječ o malim koncentracijama.

Izbjeljivači zuba za kućnu upotrebu na bazi karbamid peroksida sadrze H2O2 u različitim koncentracijama od tri do sedam odsto i ureu dok su koncentracije za in office znatno veće od 25-38 odsto. U skorije vreme se mogu naći i izbeljivači za kućnu upotrebu sa koncentracijim od 15 odsto. Sam efekat H2O2 je predmet rasprave već duži niz godina, ali s obzirom na relativno mali broj slučajeva sa neželjenim efektom možemo reći da je ovo relativno bezbjedna procedura ako se poštuju sva pravila.

Samo stomatolog može da izbeljuje zube primenom izbjeljivača sa visokom koncentracijom H2O2 dok je za kućnu varijantu potrebna konsultacija i pregled.

Zašto?

  • Poznat je citotoksičan efekat na meka tkiva kao i hemijski uticaj izbjeljivača na ispune i metale prisutne u ustima. Takođe razna oštećenja gleđi ili pak izložen dentin može dovesti do pojave osetljivosti tokom izbeljivanja što znači da ipak imamo reakciju sa pulpom. U većini slučajeva to prodje i ne ostavlja posledice ali takođe nekada može doći do ireverzibilnih procesa gde je na kraju ugrožen vitalitet zuba. Sve ovo moze da se spreči pravilnom dijagnozom pri pregledu kad stomatolog proceni rizik i mogućnost da se procedura izvede na bezbedan način;
  • Meka tkiva i kost mogu da budu oštećena tokom izbeljivanja što ima ozbiljne posledice;
  • Da bi izbeljivač delovao sa zuba mora biti uklonjen kamenac i meke naslage.

Može li bilo ko osim stomatologa da predupredi štetno dejstvo izbeljivača i na bezbjedan način izvede cijelu proceduru?

Ovo je pitanje koje treba da postavite sebi prije nego krenete sami da istražujete efekte izbeljivača ili vas privuče niža cijena u salonima lepote koji sigurno nisu osposobljeni niti edukovani da obave pregled i intervenciju na bezbjedan način.

Smanjite rizik i uzivajte u benefitu koje donosi izbjeljivanje zuba. Nikako na svoju ruku i bez predhodne konsultacije sa stomatologom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -