NaslovnaSavjetiKoje tajne zubari govore svojim prijateljima?

Koje tajne zubari govore svojim prijateljima?

- Advertisement -

Znate da biste trebali dobro brinuti o zubima – ali da li ste jutros koristili zubni konac?

Savjeti koje ljekari dijele sa svojim najmilijima mogu vam pomoći da zadržite bjelinu svojih bisera i cijelo tijelo zdravim.

Foto: groupdentistrynow.com

Jedan zub može dovesti do velikih problema

„Jednom tokom neformalnog telefonskog razgovora, jedan od mojih prijatelja rekao je:„ Slomio sam zub – nema veze, zar ne? “ Rekao sam mu: „Nazovite svog zubara odmah!“

Istina je, zanemarivanje bilo kojeg stomatološkog problema može imati ozbiljne posljedice po vaše zdravlje, koliko god rijetko bilo. Uzmite primjer zuba mog prijatelja.

„Iako je njegov spoljni izgled bi sasvim normalan, neliječeno propadanje iznutra prouzrokovalo je pucanje ljuske zuba. Prelom, takođe, nije liječen, mogao je da zarazi nerv zuba, koji u nekim slučajevima može proširiti infekciju po sinusima.

Foto: diabetes.co.uk

Rijetko je, ali rizik je vrlo stvaran, zato nikada ne ostavljajte priliku da infekcija napadne vaše tijelo – uključujući i šupljine. Pođite što prije kod stomatologa. Moj prijatelj je to učinio, zub mu je liječen i sada ide na redovne preglede kako bi spriječio eventualne probleme“ – Alice Boghosian, DDS, savjetnik za potrošače pri Američkom udruženju zubara.

Vaša ordinacija … trebala bi biti besprjekorna

Djevojke me često pitaju kako da ocijenim novog zubara, a ja im kažem: „Prije svega, ordinacija mora biti čista“.
Stomatolozi mogu prenijeti ozbiljne infekcije svojim pacijentima – nedavno sam čuo za zubara koji im je pernio niz hepatitisa C.

Foto: aboutmanchester.co.uk

Nažalost, neke prakse nisu toliko higijenske koliko bi trebale biti, pa morate biti oprezni – u prvoj posjeti. Pogledajte čekaonicu. Da li su časopisi zastarjeli? Vene li cvijeće u vazi napunjenoj starom, prljavom vodom?

Ovi mali detalji mogu mnogo da govore o cjelokupnoj čistoći prakse. Zatim se pobrinite da zubarski instrumenti budu jednokratni ili sterilisani, a da je i salveta koja se pričvrsti oko vrata za jednokratnu upotrebu.

Konačno, zubar treba da opere ruke i stavi novi komplet rukavica, masku i zaštitne naočare ili štitnik za oči prije nego što počne da vas liječi.

Foto: thorntondental.com.au

Zaključak: Slobodno govorite ako imate nedoumica i ako vam se ne sviđaju odgovori koje dobijete, odaberite drugog stomatologa. “- Sheri B. Doniger, DDS, predsjednica Američkog udruženja žena stomatologa i zubar u Lincolnvoodu.

To može biti razlog zašto ne možete da zatrudnite

“Mnogi moji prijatelji borili su se sa neplodnošću i šokirani su kada im objasnim da bi parodontitis ili bolest desni mogla biti jedan od razloga. Bolest desni je hronično upalno stanje koje može da zahvati mnoge dijelove vašeg tijela.

Istraživanje pokazuje da ženama koje imaju parodontopatiju može biti potrebno duže vrijeme kako bi ostale u drugom stanju, a nažalost onima koje zatrudne postoji veći rizik od rađanja nedonoščadi ili bebe male tjelesne težine.

Foto: safetyharbordentistry.com

Zdravlje desni vašeg partnera takođe je važno – mala studija je utvrdila da muškarci sa parodontitisom mogu imati lošiji kvalitet sperme. Dobra vest: Bolest desni može se liječiti skaliranjem i blanjanjem korijena ili hirurškim zahvatom, u zavisnosti od težine. Ako ste već trudni, često je u redu liječiti se i od parodontitisa.

Znam nekoliko žena koje su zatrudnjele nakon liječenja od bolesti desni – možda je to slučajnost, ali posjeta stomatologu ili parodontologu sigurno nije naštetila“ – Griselle Ortiz-Ramsei, DMD, MS, Ph.D., diplomata Američkog odbora za parodontologiju.

Možda previše bijelite zube

“Trake za izbjeljivanje kod kuće, paste za zube i četkanje soda bikarbona mogu vam pomoći da duže držite zube bjeljima. Ali ne preporučujem upotrebu traka više od jednom mjesečno ili četkanje sa bijeljenjem paste za zube ili sode bikarbone više od jednom nedeljno.

Foto: lifetimedental.com.au

Ako to radite često, uklonićete previše zubne gleđi. Kažem svojim prijateljima da izbjegavaju napitke sa vještačkom bojom ako je moguće (a posebno u roku od 48 sati nakon upotrebe traka) i da prirodno izb,eljuju zube hranom poput jagoda i ananasa.

Takođe su odlični: celer, kruške i jabuke. Sadrže vlakna, koja povećavaju količinu pljuvačke u ustima. Što više pljuvačke napravite, zubi će biti čišći“ – Kouroush Maddahi, DDS, kozmetički zubar iz Beverli Hills-a u Kaliforniji.

Znam da lažeš

“Mogu da utvrdim da li neko nije koristio zubni konac, čak I bez pregleda. Ne možete sakriti upalu koja može nastati preskakanjem četkanja i čišćenja zubnim koncem – rubovi desni će izgledati crveno i ako pregledam zube, desni bi vam mogle i krvariti kad ih dodirnem.

Foto: arrowhead-dental.com

Jednostavno rečeno: Trebali biste koristiti zubni konac barem jednom dnevno. Ako vam desni i dalje izgledaju upaljeno, zubar će željeti da utvrdi uzrok“ – Mark S. Volff, DDS, Ph.D., profesor i predsedavajući kardiologije i sveobuhvatne njege na Univerzitetskom koledžu za stomatologiju Univerziteta u Njujorku u Njujorku.

Neka vaša djeca njeguju mliječne zube

“Kada je moj sin krenuo u novu školu, dobio sam mnoga oralno-zdravstvena pitanja, iako je moja specijalnost ortodoncija. Jedna mama je pitala o čemu treba da se brine kada je u pitanju njen sedmogodišnjak, i rekao sam joj da se pobrine da on sačuva mliječne zube.

Mnoga djeca danas ne izgube mliječne zube do 10. godine! U školi ih uče da ne petljaju u ustima, tako da se ne šire klice – što je dobar savjet u većini slučajeva. Ali ako mliječni zub ne izađe, trajni zub ispod će i dalje pokušati da se progura.

Foto: the-dentist.co.in

Možda uđe djelimično, otežavajući četkanje bilo koje površine zuba i vodeći na šupljine i infekcije. Zato naučite svoju djecu da koriste četkicu i da „vrckaju-vrckaju-uvijaju-izvijaju“ – dva puta pomjeraju, pa dva puta iznova i iznova – dok im čitate priču pred spavanje ili tokom TV reklama.

Samo pripazite da peru ruke prije i poslije. A ako se zabrinete da mliječni zubi vašeg djeteta predugo odlijevaju zubu vremena, zakažite pregled kod stomatolog“ – Katherine Graber, DDS, MS, portparol Američkog udruženja ortodonta.

Nemojte samo maskirati loš zadah

„Kad god me prijatelji pitaju za zadah iz usta, ispalim niz pitanja: da li četkaju (uključujući jezik), koriste li zubni konac i koriste li sredstvo za ispiranje usta?

Foto: phillyvoice.com

Zatim: Da li su jeli hranu poput bijelog luka ili luka? Problem sa ovom hranom je da ništa neće eliminisati njihov miris – morate sačekati dok ne prođu kroz vaš sistem.

Sljedeće pitanje: Da li joj se hrana zaglavi u zubima ili ima bolest desni, neliječeno propadanje ili suva usta? Ako na bilo koji od njih odgovori da, kažem im da se jave zubaru. A ako to ne pomogne, pošaljem je kod doktora jer bi njen zadah mogao nastati usljed nekog drugog stanja (na primer, infekcija sinusa ili gastrointestinalni problem).

Potrošnja velike svote novca na desni, sprejeve i zubne konce nije dovoljna, morate doći do osnovnog uzroka neprijatnog zadaha“ – Tavana Lee-Vare, DDS, MSD, portparol Američkog udruženja žena stomatologa.

Foto: wellnessdentalclinic.in

Nikada se ne nalivajte sa kafom

„Izluđuje me kada vidim kako moji prijatelji sipaju kafu, dodaju šećer, a zatim uzimaju gutljaj svakih 10 minuta tokom cijelog jutra. Pijenje malih količina zaslađene kafe tokom sati šteti zubima više nego da pojedete ogromnu krišku čokoladne torte za pet minuta!

Kad povremeno pijuckate, ponovo unosite šećer u usta, stvarajući plodno tlo za karijes. Ne kažem da ne biste trebali uživati u šolji kafe, uzmite je bez šećera ako možete ili pijte to što je brže moguće. Zatim operite zube“ – Mark S. Volff, DDS, Ph.D.

Izvor: Redbookmag

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -