fbpx
NaslovnaObavještenjaKoje sve vrste zubnih nadogradnji postoje?

Koje sve vrste zubnih nadogradnji postoje?

Nadogradnja zuba vrsta je stomatološkog zahvata kojom se popravljaju oštećeni i pokvareni zubi te nadomještćuju zubi koji nedostaju.

Zubni nadomjesci potrebni su onda kada su zubi u lošem stanju i to najčešće zbog karijesa, bolesti zuba ili nedovoljno dobre oralne higijene. Jednom kada se odlučite na nadogradnju zuba, možete očekivati sljedeće prednosti:
*održava se struktura vilice
*sprječavaju se dalja oštećenja zuba
*poboljšava se izgled i zdravlje vaših zuba
*uklanja se nelagoda koju možda osjećate

- Advertisement -

Zavisno o prirodi vašeg oralnog stanja i problema, stomatolog će odrediti vrstu nadogradnje zuba koja vam je potrebna da bi se postigle ove prednosti, kao i zdrav, lijep osmijeh. U nastavku pročitajte koje vrste zubnih nadogradnji se najčešće rade.

Nadogradnja zubnim ispunom
Plomba je ispun kojim se popunjava zubna šupljina, a koristi se za nadogradnju i popravak zuba oštećenog karijesom. Može se izraditi od različitih materijala, a najčešće se koristi dentalna ili kompozitna smola koja osigurava visoku estetiku i funkcionalnost. Prije samog postavljanja plombe, stomatolog će primijeniti anesteziju i odstraniti dio zuba s karijesom, a nastala šupljina temeljito će se očistiti kako bi se u nju postavila plomba. Plomba se prvo oblikuje, potom stvrdnjava polimerizacijskom lampom, te na kraju polira kako bi odgovarala vašem zagrizu.

Nadogradnja zubnim krunicama
Zubne krunice su nadomjesci kojima se oblaže cijeli spoljni dio zuba. Koriste se za nadogradnju zuba koji su funkcionalno ili estetski oštećeni kako bi se spriječila dalja degradacija njihove strukture. Postupak postavljanja zubne krunice najčešće uključuje dvije posjete stomatološkoj ordinaciji.

Prilikom prvog posjeta uklanja se oštećeni dio zuba, zub se brusi te se oblikuje baza na koju će se postaviti krunica. Nakon toga, stomatolog uzima otisak zuba i postavlja privremenu krunicu dok se na temelju otiska u laboratoriju izrađuje trajna krunica. Tokom drugog posjete skida se privremena krunica, zub se čisti te se postavlja trajna krunica.

Nadogradnja zubnim mostovima
Ako vam nedostaje jedan ili više zuba, jedno od rješenja koja su vam na raspolaganju jest nadogradnja dentalnim ili zubnim mostom. Mostovi su vještački zubi izrađeni od porculana ili metala koji se postavljaju između pravih zuba kako bi se popunila praznina gdje zubi nedostaju. U ovom slučaju, zdravi zubi služe kao uporište dentalnom mostu koji vam ponovno omogućava pravilno žvakanje i govor te sprječava pomicanje ostalih zuba.

Nadogradnja zubnim implantatima
Jedan ili više izgubljenih zuba mogu se nadograditi zubnim implantatima koji su najbolje dugoročno rješenje za zdravlje vaših zuba i vilive. Implantati se hirurški ugrađuju u viličnu kost ili vilicu, izgledaju kao prirodni zubi, oponašaju prirodnu funkciju zuba i njihovih korijena i sprječavaju propadanje kosti. Stomatolog će prije same ugradnje napraviti ortopan kako bi se utvrdio kvaliteta kosti. Zatim se izvodi bezbolan operativni zahvat pod lokalnom anestezijom.

Stručnjak za parodontologiju i implantologiju radi rez u zubnog mesu kako bi došao do kosti, hirurški ugrađuje implantat u vilicu i na njega stavlja prethodno izrađenu protetsku konstrukciju u obliku zubne krunice ili mosta. Sam proces ugradnje brz je i bezbolan, ali važno je napomenuti kako do potpune oseointegracije, odnosno procesa srastanja implantata s kosti, dolazi tek kroz nekoliko mjeseci. Tijelo tada trajno prihvata implantat kao prirodan zubni korijen, te se tada konačno stavlja i protetska konstrukcija. Naravno, tokom procesa srastanja, pacijent će dobiti na korišćenje privremeno protetsko rješenje.

Izvor: ordinacija Videntis

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -