fbpx
NaslovnaSavjetiKoje su krunice za zube najbolje?

Koje su krunice za zube najbolje?

- Advertisement -

U situaciji kada je neophodno da se postavi nadogradnja zuba, bez obzira da li je riječ o restaurativnoj ili samo estetskoj nadogradnji, prilikom izbora je veoma važno provjeriti da li su odgovarajuće karakteristike krunice koja će biti postavljena.

Neophodno je da nova krunica ispuni estetske uslove budući da će dugi niz godina upotpunjavati osmijeh i time značajno doprinijeti samopouzdanju. Međutim, što je možda i važnije, neophodno je i da svojim tehničkim svojstvima ispuni uslove koji su postavljeni samom funkcijom zuba. Naravno, odluku je potrebno doneti u saradnji sa izabranim stomatologom.

krunice
Foto: depositphotos.com

Vrste krunica
U zavisnosti od pomenutih uslova, izbor može biti postavljanje faseta, metalo-keramičkih ili bezmetalnih (keramičkih) krunica. U situacijama kada je potrebna samo estetska korekcija u vidu smanjenja razmaka između zuba ili promena oblika zuba, prvi izbor su fasete. Riječ je o nadogradnji postojećeg i zdravog zuba keramičkim ili kompozitnim materijalom. Tanke ljuspice izabranog materijala se postavljaju na zub sa veoma malo, a često i bez brušenja zuba.

Upravo zato nisu adekvatan izbor u slučaju nedostatka veće površine zuba. U ovim slučajevima, kada nedostaje veća površina ili cio zub, postavlja se metalo-keramičkih ili bezmetalnih (keramičkih) krunica. One se mogu postaviti kao nadogradnja jednog ili više zuba u vidu mosta. Osnovna razlika, kako i sam naziv govori, je u materijalu izrade. Bezmetalne krunice su nešto novijeg datuma, a svojim odlikama predstavljaju najbolji izbor.

Zašto su bezmetalne (keramičke) krunice najbolji izbor?
Osnovna razlika iz koje proizlaze sve prednosti bezmetalnih krunica je izostanak metalnog dijela njene konstrukcije. Cirkonijum je materijal koji je zamijenio metalni dio konstrukcije pri čemu ne izaziva alergijske reakcije.

Pošto spada u materijale koje karakteriše velika otpornost i čvrstoća, a uz dobro i adekvatno održavanje, nije potrebno mijenjati krunice tokom vremena. Izostanak metala je značajno doprinjeo izgledu krunice jer je omogućena njena transparentnost i fino prelamanje svjetlosti što za posljedicu ima efekat prirodnog izgleda zuba. Takođe, prednost ovih krunica je izražena i u njihovom postavljanju uz same desni, a nerijetko i ispod linije desni, što značajno povećava estetski efekat.

Ovaj način postavljanja otklanja moguće naznake vještačkog zuba. Za razliku od metalne konstrukcije krunice, čak i pri povlačenju desni neće se otkriti sivi metalni rub jer je cijela krunica bijele boje. Dodatne prednosti su i u procesu postavljanja krunice. Naime, za postavljanje ove krunice nije neophodno brušenje kompletnog zuba kao kod postavljanja metalo-keramičkih krunica.

U slučajevima kada stanje i kvalitet zuba to dozvoljava, potrebno je obrušiti tek pola milimetra zuba. Nije problem ni postavljanje krunice na već oštećenu površinu zuba jer je potrebno samo da bude dovoljno zdrave površina zuba tek koliko je potrebno da bi predstavljao oslonac za novu krunicu. Nešto zahtijevniji slučaj je kada izostaje zub koji bi trebalo da predstavlja oslonac.

U tim slučajevima se može postaviti implant ili most koji će imati oslonac na okolnim zubima. Kao osnovna mana se nameće cijena postavljanja ovog tipa krunice. Naime, u skladu sa pomenutim prednostima, cijena bezmetalne krunice je nešto viša u odnosu na metalo-keramičku. Međutim, ne značajno viša kada se posmatra i odnosu cijena – kvalitet.

Izvor: Moj bazar

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -