fbpx
NaslovnaSavjetiKoje su bolesti zuba i desni?

Koje su bolesti zuba i desni?

- Advertisement -

Parodontalna bolest ili parodontoza je bolest u usnoj šupljini koja se razvija zbog dugotrajne upale desni. Mogu je prouzrokovati različite prethodne bolesti koje su posljedica nepravilne higijene. Nastanak tih bolesti možemo sami spriječiti.

Kod zdravog čovjeka bakterije u ustima samo su u 20 odsto slučajeva krive za upalu, a u 80 posto kriv je pojedinac. Čovjek uvijek ima nešto u ustima, a pranje zuba mu se čini kao “nužno zlo”. Ako zube ne peremo redovno i pravilno, sigurno će se razviti bolesti zuba i desni – to su zubne naslage (plak), karijes, zubni kamenac, zubobolja, upaljene i krvave desni (gingivitis) i parodontalna bolest.

Sve počinje zubnim naslagama. Svaka je tvar najprije meka, stoga se i zubni plak dijeli na meko i tvrdo stanje. Meke zubne naslage imamo svi jer u ustima imamo slinu, ostatke hrane te brojne bakterije i odumrle ćelije. Sigurno vam se već dogodilo da ste imali osjećaj “hrapavih zuba”. Ta hrapavost je posljedica mekih zubnih naslaga.

Kad čistimo zube, više ne osjećamo te neugodne naslage koje su se pričvrstile na zubnu caklinu. Međutim, taj osjećaj zna biti varljiv, jer neki dijelovi zuba, na primjer, predjeli između zuba na površinama zuba ostaju neočišćeni. I tu se počinje nakupljati karijes, koji se vidi blizu desni gdje se nakuplja i zubni kamenac. Oba procesa teku razmjerno sporo i laik ih duže vremena neće primijetiti.

Karijes nije posljedica lošeg kvaliteta zuba, nego je posljedica lošeg i nedovoljnog četkanja zuba. Uprkos redovnom četkanju nastaje na predjelima do kojih četkica ne može doprijeti. Početni karijes je svijetle boje, a kad prodre u zubnu gleđ i nastane rupica, postaje crne boje.

Zubni kamenac je tvrda zubna naslaga koja se može stvoriti već nakon 48 sati ako meke zubne naslage nisu uklonjene. Zubni kamenac je stepen kad se meka zubna naslaga počne stvrdnjavati. Posljedica je nakupljanje zubnog kamenca uz desni, zubni džep nabrekne zbog nečistoće i odvaja se od zuba. Nečistoća prodire pod desni i kamenac se nakuplja na zubnom korijenu ispod desni.

Izvor: Ljepota i zdravlje

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -