NaslovnaSavjetiKoje pojave na zubima su znak za uzbunu?

Koje pojave na zubima su znak za uzbunu?

- Advertisement -

Ljudi se prepoznaju po osmijehu, pa zdravlje i izgled vaših zuba u tom slučaju igraju vrlo veliku ulogu, a postoje i neke pojave na zubima koje mogu ukazati na sveukupno zdravstveno stanje.

Istrošeni zubi – Ovo je posljedica škrgutanja zubima, što ukazuje na preveliku izloženost stresu. Dok škrgutanje zubima neki doživljavaju kao bezopasno, potrebno je obratiti pažnju na njega, jer može dovesti do boli u mišićima vilice, vilici i licu. Ako škrgućete zubima, sprovedite analizu svog dana da utvrdite koji su vam izvori stresa.

Loš zadah – Ovo stanje se često povezuje sa suvoćom usta ili bolestima desni, ali može i ukazati na lošu ishranu u kombinaciji s lošom oralnom higijenom. Ovo je znak da treba da pazite šta jedete, kao i da u svoju dnevnu rutinu uključite više brige o higijeni svoje usne duplje. Redovno pranje zuba, ispiranje, četkanje površine jezika i čišćenje zubnim koncem trebalo bi postati svakodnevna navika. Uz to, potrebno je da pijete dovoljno vode. Ako se loš zadah zadrži i pored toga, dobro bi bilo da se obratite ljekaru.

Foto: vesti.rs
Foto: vesti.rs

Otečene desni – Ako su vam desni stalno otečene, crvene i osjetljive, možda se borite s parodontozom ili nekim sličnim stanjem. Ovo, takođe, može biti znak loše higijene usne duplje. Svakako je u slučaju krvarenja desni ili sličnih problema potrebno da posjetite zubara, jer ovakvi problemi su povezani s dijabetesom ili srčanim bolestima.

Afte u ustima – U većini slučajeva afte u ustima nestanu nakon nekoliko dana, a izaziva ih stres, povreda pri pranju zuba ili slučajni ugriz unutrašnjosti obraza. Uz suočavanje s izvorom stresa, potrebno je da izbjegavate kisele i pikantne namirnice i perete zube četkicom s mekanim vlaknima. Ako vam se ova pojava javlja često, moguće je da imate problema s tolerancijom na gluten ili patite od nedostatka nekog minerala.

Izvor: kakanj-x

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -