NaslovnaSavjetiKoje krunice izabrati?

Koje krunice izabrati?

- Advertisement -

Krunice predstavljaju protetsku nadoknadu za oštećeni ili izgubljeni zub. Mogu da se rade kao pojedinačne – solo krune ili da budu izrađene kao član zubnog mosta.

Postoje metalo-keramičke krunice i bezmetalne krunice.

Šta su metalo-keramičke krunice?
Zbog prihvatljive cijene i čvrstoće, te izuzetno dobre estetike, metalo-keramičke krunice postale su standard u stomatološkoj protetici. Napravljene su od keramike koja je vezana za metalnu osnovu. Ta metalna osnova osigurava čvrstoću i stabilnost zuba. Keramički dio zuba odlično imitira oblik i boju prirodnog, te krunicu čini gotovo neprimjetnom!

Potpuno keramičke i cirkon keramičke krunice!
Krunice se mogu izrađivati i bez metalne osnove. U ovom kontekstu govorimo o krunicama koje su napravljene u cjelosti od keramike. Takve krunice gotovo nije moguće razlikovati od pravog zuba jer boja i izgled keramike odgovara boji i izgledu prirodnog zuba. Druga vrsta bezmetalnih krunica su cirkon keramičke krunice. Mogu se koristiti za prednje i bočne zube, a estetski su bolje od metalo keramičkih krunica, jer cirkon daje prirodniji izgled krunici. Još jedna prednost cirkon keramičkih krunica u odnosu na metal keramičke krunice je činjenica da se na njima neće pojaviti crni rub koji se javlja usljed povlačenja desni.

Izvor: Instagram/Dr Jelić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -