NaslovnaSavjetiKoja količina paste za zube je idealna: šta je malo, a šta...

Koja količina paste za zube je idealna: šta je malo, a šta previše?

- Advertisement -

Doktor Gao Jie Teh, malezijski zubar, postao je popularan zbog brojnih savjeta o oralnom zdravlju i higijeni zuba koje dijeli na društvenim mrežama.

U jednom snimku gledaocima je pokazao koja je idealna količina zubne paste. Za one starije od 3 godine, to je veličina zrna graška.

Dr Gao Jie Teh (Foto: Instagram)

Iako to već piše na ambalaži paste za zube, činjenica je da uputstvo za pastu malo ko čita. Što se tiče djece mlađe od 3 godine, njima je potrebno još manje paste (zrno pirinča).

Snimak je propraćen riječima da reklame lažu i da je potrebna znatno manja količina paste od one koja se može vidjeti na TV-u. Doktor Gao tvrdi da previše paste predstavlja rizik za sve, ali najviše za djecu koja još uvijek nemaju potpuno razvijene zube.

„To je zato što fluor, ako se koristi u prevelikim količinama, može na zubima izazvati stanje poznato kao zubna fluoroza. Posljedice se kreću od blagih (žutih i smeđih mrlja) do ozbiljnijih (jamice na zubima)“

Pranje zuba – šta kada je paste premalo?
Premalo paste je podjednako loše kao i kada je ima previše, jer zubi neće dobiti optimalnu zaštitu koju daje fluor.

„Ako paste ima premalo, neće biti dovoljno aktivne supstance za stvaranje mjehurića koji pomažu u čišćenju, kao ni dovoljno fluorida za zaštitu zuba“.

Praktičan savjet: kada operete zube, ispljunite višak pjene, ali ne ispirajte usta vodom. Fluoru je potrebno određeno vrijeme da djeluje na zube, a ispiranje vodom će to spriječiti. Ako je deo vaše oralne higijene sredstvo za ispiranje usta, nemojte ga koristiti odmah nakon pranja zuba.

Izvor: Magazin Novosti

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -