NaslovnaIntervjuKod pacijenata sa dijabetesom veoma je važno održavanje oralne higijene i redovna...

Kod pacijenata sa dijabetesom veoma je važno održavanje oralne higijene i redovna kontrola kod stomatologa

- Advertisement -

Dijabetes je bolest koja se definiše kao visok nivo šećera u krvi. Ovaj poremećaj metabolizma nastaje usljed niskog nivoa hormona zvanog insulin ili usljed nesposobnosti organizma da ga upotrijebi na odgovarajući način.

Insulin, kojeg proizvodi pankreas, odgovoran je za pretvaranje šećera u energiju koju koriste sve ćelije ljudskog organizma.

Tipični simptomi dijabetesa su pojačano lučenje urina do kojeg dolazi usljed visokog nivoa šećera u krv, žeđ, pojačan unos tečnosti, zamućen vid, neobjašnjiv gubitak težine i zamor.

Foto: Facebook/Dental centar Alma

Osobe sa dijabetesom moraju posebnu pažnju da posvete oralnoj higijeni, jer su podložne izvjesnim komplikacijama.

Glavni oralni problem, koji se javlja kod dijabetičara su infekcije i suvoća usta, što dalje za posljedicu može da ima propadanje zuba, bolesti desni i duži oporavak nakon operacije.

„Kod dijabetesa, bez obzira da li je riječ o dijabetesu tipa 1 ili tipa 2, ti pacijenti moraju da imaju česte obroke, da više puta u toku dana jedu zbog same prirode bolesti, a imaju i manje lučenje pljuvačke, tako da odbrambena funkcija koju pljuvačka ima, kod njih je smanjenja. Zbog čestih obroka, veća je kiselost u ustima. Zbog povećane kiselosti u ustima i same bolesti je veća mogućnost nastanka gljivičnih oboljenja (kandide), koja je česta kod pacijenata sa dijabetesom. Sama kandida stvara osjećaj žarenja i pečenja, a taj osjećaj mogu imati i zbog suvoće usta“, objasnila je doktorka Alma Đerzić Imamović iz „Dental centar Alma“.

Foto: Facebook/Dental centar Alma

Pacijenti sa dijebetesom, imaju veću mogućnost nastanka karijesa.
„Zbog smanjenog lučenja pljuvačke i zbog toga što je prisutna veća kiselost u ustima, veća je mogućnost nastanka karijesa. Pacijenti sa dijabetesom moraju da vode računa o higijeni. Nakon svakog odbroka moraju da peru zube. Mogu da koriste sredstvo za ispiranje usta koje mogu sami napraviti – da u dva decilitra vode stave jednu kašiku sode bikarbone. Na taj način snižavaju kiselost u ustima i smanjuju mogućnost nastanka kandide“.

Takođe, veća je mogućnost nastanka parodontoze.
„Kod pacijenata sa dijabetesom postoji generalni problem smanjenje cirkulacije u perifernim krvnim sudovima i zbog te smanjenje cirkulacije, veća je mogućnost nastanka parodontoze. Smanjena je cirkulacija krvi u desnima, a i kod njih slabije zarastaju rane. Zbog toga moraju voditi računa i kod pranja zuba da koriste mekane četkice, d akoriste interdentalne četkice ili konac i da izbjegavaju korišćenje klasičnih čačkalica. Sa čačkalicama mogu izazvati povrede zubnog mesa, koja kod pacijenata sa dijabetesom sporije zarasta“.

Zato je važno da redovno održavaju oralnu higijenu i redovno posjećuju stomaotloga.
„Veoma je važno održavanje oralne higijene, redovna kontrola, redovno uklanjanje kamenca, jer kod pacijenata sa dijabetesom, zbog suvoće u ustima, veća je mogućnost ljepljenja kamenca – kalsificiranog plaka. Ukoliko redovno ne uklanjaju plak, veća je mogućnost nastanka parodontoze. Sve je to povezano sa njihovom osnovnom bolešću, jer zbog češćih obroka, moraju da i češće peru zube, nego pacijenti koji nemaju takva oboljenja“.

Foto: Facebook/Dental centar Alma

Kod pacijenata sa dijabetesom, izbjegava se vađenje zuba, jer zbog visokog šećera, rana sporije zarasta.
„Sve intervencije se mogu raditi, naravno ukoliko je šećer pod kontrolom. Pacijent koji ima dijabetes, potrebno je da to kaže stomatologu. Što se tiče plombi, mogu se raditi bez problema, jedino je problem kod ekstrakcije (vađenja zuba), ukoliko su visoke vrijednosti šećera, a ima strah, onda šećer još više skoči. Zato je važno da uzmu svoje lijekove ili ukoliko koriste insulin ili ukoliko koriste tablete. Potrebno je da popiju terapiju i u roku od sat vremena da se uradi stomatološki zahvat. Ukoliko su visoke vrijednosti šećera, neće se raditi ekstrakcija jer rana slabije zarasta ukoliko su visoke vrijednosti šećera“. Kontrole, skidanje kamenca, plombe, liječenje zuba -na to ne utiče vrijednost šećera u krvi, ali ukoliko se to ne uradi na vrijeme, pa zub mora da se ekstrahira, onda može da ima posljedice“, zaključila je doktorka Alma Đerzić Imamović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -