fbpx
NaslovnaSavjetiKo je makar jednom imao herpes na usni - ovo treba da...

Ko je makar jednom imao herpes na usni – ovo treba da zna

Kod približno 20%–40% populacije se herpes na usni javlja više puta tokom života. Kod nekoga se herpes javlja u rijetkim epizodama, na pet do deset godina, a kod nekoga i svakog mjeseca, pa i više puta mjesečno.

Šta se dešava kada se prvi put zarazimo herpesom?
Kada jednom uđe u tijelo, virus u organizmu ostaje doživotno. Iz regije usta se premješta u nervni sistem (trigeminalni ganglion) i tu ostaje neaktivan dok se pod uticajem određenih faktora ponovo ne aktivira. Okidači koji ponovo aktiviraju virus su najčešće druge infekcije, oslabljen imunitet, stres, hormonske promjene (menstrualni ciklus, trudnoća), slabost, izloženost UV zracima ili ekstremnoj hladnoći i povreda usana.

Foto: cosmopolitan.com/
- Advertisement -

Postoji nekoliko faza u formiranju labijalnog herpesa
Faza 1: Aktivirani virus migrira duž nerava do kože usana i javljaju se crvenilo, osjećaj peckanja i svraba.
Faza 2: U ovoj fazi dolazi do formiranja malih, tvrdih plikova ispunjenih tečnošću koji svrbe i koji su bolni na dodir. Oni se vremenom grupišu na usni u području između usne i kože, ali se mogu javiti i na nosu, bradi i obrazima.

Faza 3: Herpes u ovoj fazi je najbolniji i najzarazniji. Plikovi pucaju i formira se veliki, otvoren čir koji vlaži, a iscedak je pun virusa i izuzetno zarazan. U zavisnosti od ozbiljnosti, može doći i do oticanja podviličnih limfnih žlijezda.
Faza 4: Formiranjem kraste počinje proces zarastanja. Međutim usljed pomjeranja usta ili tokom smijanja ili jela može doći do bolnog pucanja kraste što može usporiti zarastanje. Proces zarastanja traje otprilike 7-10 dana.

Koliko traje herpes na usni?
Herpes najčešće zaraste u roku dvije, tri nedelje bez posljedičnih ožiljaka. Osoba zaražena herpesom će vjerovatno imati ponavljano ispoljavanje simptoma s vremena na vrijeme. Nakon prve pojave kožnih promjena, sljedeće su obično blaže i traju otprilike nedelju dana. Neke osobe imaju samo jedno ili dva izbijanja herpesa tokom cijelog života, a druge nekoliko puta godišnje. Virus HSV je izuzetno zarazan.

Nosilac virusa može prenijeti virus i kad nema prisutnih plikova, iako je najzarazniji od trenutka pojave plika do pojave kraste. Virus, koji je takođe prisutan i u pljuvački, najčešće se prenosi poljupcem, dijeljenjem zajedničkog pribora (pribora za jelo, četkice za zube, brijača, peškira) i dodirivanjem oboljelog mjesta. Može se prenijeti i na druge dijelove tijela (polne organe, oko, prste) gdje može izazvati dodatne komplikacije.

Ako na usnama imate herpes:
-Izbjegavajte dodirivanje zaraženog područja rukama. Plikove nemojte stiskati, ni grebati.
-Dobro operite ruke prije kontakta sa drugom osobom i drugim dijelovima tijela.
-Izbjegavajte ljubljenje, seksualni kontakt i sportove gdje dolazi do bliskog kontakta dok su plikovi na licu.

-Ne dijelite pribor za jelo i lični pribor za higijenu sa drugim osobama.
-Izbjegavajte dodir sa tek rođenim bebama i osobama koje boluju od ekcema kože jer su oni podložniji infekciji.
-Izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju oslabljeni imunološki sistem (osobe oboljele od HIV/AIDS-a, osobe koje uzimaju lijekove protiv raka ili za transplantaciju) jer ova infekcija može ozbiljno da im ugrozi život.

Tretman labijalnog herpesa
Lijek za herpes na usni ne postoji. Terapija koja se koristi je simptomatska (liječi simptome a ne uzrok) i usmjerena je na skraćenje trajanja i ublažavanje neugodnih simptoma bolesti, kao i skraćenje učestalosti recidiva – odnosno vraćanja infekcije.

U zavisnosti od ozbiljnosti simptoma, stanja organizma i učestalosti ponavljanja, terapija može uključivati oralnu i lokalnu primjenu antivirotika, a koja treba da se sprovodi isključivo pod ljekarskim nadzorom.

Međutim, uzimanjem antivirotika se ne može u potpunosti isključiti dalje širenje infekcije. Primjena antivirotika ima ograničenja kod određenih grupa populacije i kod određenih stanja.

Takođe se postavlja pitanje opravdanosti primjene topikalnih antivirotika kod labijalnog herpesa uzimajući u obzir mogućnost stvaranja otpornosti na terapiju u poređenju sa samim efektom liječenja. Postoje i alternativna rješenja koja, takođe, pomažu u rješavanju ove neprijatnosti, namijenjena za sve one koji ne žele da se izlažu farmakološkim preparatima, već biraju prirodna, biljna rješenja koja, takođe, ublažavaju simptome i skraćuju tok bolesti.

Izvor: Biram zdravlje

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -