NaslovnaZanimljivostiKlinički centar dobio pokretnu stomatološku stolicu za lica sa invaliditetom

Klinički centar dobio pokretnu stomatološku stolicu za lica sa invaliditetom

- Advertisement -


PODGORICA – Klinički centar Crne Gore od ove sedmice moći će da pruža bolje usluge osobama sa invalididtetom zahvaljujući novoj pokretnoj stomatološkoj stolici koju je KCCG-u donirao Zavod za zapošljavanje

Zavod je donirao KCCG-u mobilnu dentalnu jedinicu, čija je vrijednost oko 24 hiljade eura. Do sada se zbog nepostojanje ove jedinice, kako kažu, djeca sa invaliditetom za sve intervencije koje se rade u opštoj anesteziji morala putovati u Beograd.

– “Sve ove godine unazad, vjerujte, da ni jedan odsto svojih stomatoloških potreba nijesam mogao da odradim u sistemu zdravstva Crne Gore, prije svega zbog fizičke nepristupačnosti ordinacija. Postoji nedostatak odgovarajućih ordinacija u koje osobe sa invaliditetom imaju pristup uslugama koje su im zakonom i propisima obezbijeđene” – priča za portal stomatologija.me Milenko Vojičić, član Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom i član Skupštine Udruženja mladih sa hendikepom.

– Ova današnja donacija koju je ova klinika dobila je vrlo važna za djecu sa invaliditetom, koja moraju raditi intervencije u opštoj anesteziji. Za takve intervencije se moralo u Beograd ići, za najprostije neke stvari, recimo za vađenje zuba ili nešto slično – kaže Vojičić.6

Nadležni kažu da će ubuduće moći bolje da liječe i djecu i odrasle.

– Zato je njen naziv pokretna stomatološka jedinica zbog toga što ona može da se prebaci iz jednog operacionog bloka u Kliničkom centru, možemo kada bude dijete u pitanju do 16 godina da je prebacimo u Institut za bolesti djece i da se tamo odradi kompletna usluga. A kada je u pitanju odrasli pacijent, onda će se to raditi u operacionom bloku Kliničkog centra – rekao je Dženad Ganjola, direktor Stomatološke poliklinike.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt, kazao je da je i ranije bilo pokušaja da se to pitanje riješi, ali nijesu, kako je objasnio, na tenderima imali adekvatne ponude. On je ocijenio da se ne može biti zadovoljan sadašnjim stanjem stomatologije u zdravstvenom sistemu.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, poručila je da će Vlada raditi na poboljšanju uslova osoba sa invaliditetom. “Potrebno je da otklanjamo prepreke poput ove i sve na koje nailaze ranjive grupe. Rad na bržem otklanjanju prepreka obaveza je MRSS i Vlade u cjelini kako bi članovi tih ranjivih grupa bili aktivni učesnici društva”, navela je Kovačević.

Prema njenim riječima, razmišljaju da na sjeveru države obezbijede ovakvu stolicu. “Uradićemo to za Ministarstvom zdravlja. Za to je potrebno određeno vrijeme na koji način ćemo to završiti, ja se nadam da ćemo brzo, za par mjeseci”, poručila je Kovačević.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -