NaslovnaSavjetiKiretaža zuba - šta je i kako se izvodi

Kiretaža zuba – šta je i kako se izvodi

- Advertisement -

Kiretaža zuba je važan postupak u liječenju parodontopatije. Parodontopatija je progresivna, degenerativna bolest koja zahvata zubno meso i koštano tkivo koje podupire zube.

U pitanju je ozbiljni problem savremenog čovjeka, što potvrđuju i statistički podaci. Naime, od nje boluje više od 40 odsto odrasle populacije. Nažalost, povećan je broj mladih pacijenata, posebno u ranim 30-im.

Foto: zdravlje.avaz.ba

Razlog tome jeste neprepoznavanje ili zanemarivanje simptoma, samim tim ni adekvatna terapija nije na vrijeme izvedena, pa bolest vrlo brzo napreduje tako da pacijenti u kratkom roku mogu da ostanu bez zuba.

Uz pravilno liječenje teške posljedice mogu se izbjeći, a jedan od koraka liječenja jeste kiretaža zuba.

Šta je kiretaža zuba?
Kiretaža zuba predstavlja proceduru otklanjanja nakupljenog plaka i zubnog kamenca ispod površine zubnog mesa.

Foto: bhmagazin.com

Tačnije, otklanjanje svih pataloški izmjenjenih tkiva iz džepa, pa se zbog toga naziva i obrada parodontalnih džepova. Iako je osnova liječenja parodontopatije, nerijetko se primjenjuje kod nekih drugih zapaljenskih procesa u ustima.

Prema dijelu tkiva gde se izvodi kiretaža, razlikuju se dva tipa – gingivalna i subgingivalna. Gingivalnom ili kiretažom desni uklanja se upaljeno vezivno tkivo bočno od parodontalnog džepa.

U pitanju je prostor između zuba i kosti, dok se subgingivalnom kiretažoma uklanja tkivo parodontalnog džepa i tkiva koje je iznad njega, sve do alveolarne kosti.

Foto: freepik.com

Zašto je važna kiretaža zuba?
Glavni uzročnik za nastanak parodontopatije jeste zubni plak. Naime, u toku dana plak se taloži ne samo na zubima, već u čitavoj usnoj duplji.

Usljed loše oralne higijene i neredovnih posjeta stomatologu, naslage prerastaju u kamenac, koji pritiska desni, pa one postaju crvene i upaljene, odnosno nastaje gingivitis, kao prvi stadijum bolesti.

Kako se kamenac formira ne samo na zubima, već i na teško dostupnim mjestima, kao što je prostor između zuba i desni, klasičnim pranjem četkicom i zubnim koncem nemoguće je doprijeti do njih, pa dolazi do stvaranja parodontalnih džepova.

Foto: freepik.com

Ako se ovakvo stanje zanemari i upala napreduje, dolazi do opasnosti od povlačenje čitave vilične kosti i ispadanje zuba. Zato je neophodno pravovremeno reagovati otklanjenjem upale dubokih dijelova potpornog aparata, tj. kiretažom džepova.

Kako se izvodi kiretaža zuba?
Kiretaža zuba je potpuno bezbolna procedura, jer se koristi lokalna anestezija. Izvodi se uz pomoć posebnih instrumenata koji se nazivaju parodontalne kirete.

Njen vrh ulazi u parodontalni džep, a laserom ili mehaničkim brušenjem se uklanjaju bakterije i oštećeno tkivo. Na taj način je omogućeno da desni srastu na čistoj površini zuba. Zavisno od vrste i težine problema kiretaža se izvodi na pojedinačnom zubu ili po cijelim regionima.

Foto: s-tetik.com

Nakon postupka može se javiti preosjetljivost zuba na toplo i hladno, da bi se ubrzo vidio blagotvorni efekat kiretaže. To je, prije svega, povlačenje crvenila, gubitak otoka i prestanak krvarenja, samim tim i izlječenje upale i razvoj jačeg zubnog tkiva.

Imajući u vidu teške posljedice parodontopatije, preporučljivo je da kiretažu obavljate u određenom periodu, baš kao i skidanje kamenca sa zuba.

Izvor: ordinacija Lumident Studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -