NaslovnaObavještenjaKing's College iz Londona najbolje rangiran stomatološki fakultet na svijetu

King’s College iz Londona najbolje rangiran stomatološki fakultet na svijetu

- Advertisement -

Visokoškolski istraživački centar Quacquarelli Symonds (QS) objavio je deseto izdanje svoje rang liste tabele svjetskih univerziteta, a King’s College iz Londona je na vrhu ovogodišnje liste za stomatologiju.

Na listi se nalazi više od 1300 fakulteta koja se “takmiče” po kvalitetu izvođenja njihovih programa kroz 48 predmeta, a iza Kings koledža slijede Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam u Holandiji (Akademski centar za stomatologiju Amsterdam) i Univerzitet Mičigen-Ann Arbor u SAD-u.

Academisch Centrum Tandheelkunde (Foto: nl.wikipedia.org)

Kako su prošli drugi stomatološki fakulteti i što nam ova rang lista govori o razvoju trendova u visokom obrazovanju?

Na ovogodišnjoj listi došlo je do promjena na vrhu rang-liste svjetskih stomatoloških fakulteta u poređenju sa listom iz 2019. godine.

Prošle godine je King’s College bio na drugom mjestu zajedno s Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Međutim, ove godine je na prvom mjestu i istisnuo je prošlogodišnjeg predvodnika,

Karolinska Institutet iz Štokholma u Švedskoj. QS u objašnjenju navodi da King’s College ima istaknutu reputaciju u zdravstvenim granama, uključujući medicinu i stomatologiju.

Univerzitet Mičigen-Ann Arbor (Foto: campusreel.org)

Karolinska Institutet pao je ove godine na osmo mjesto i plasirao se iza svog Univerziteta u Geteborgu. Stomatološki program Univerziteta Harvard popeo se sa sedmog mjesta gde je bio 2019. godine na peto mjesto ove godine, a Univerzitet iz Tokija popeo se na šesto mjesto sa zajedničkog plasmana sa američkim Univerzitetom iz Sijetla na desetom mjestu 2019.godine.

Univerzitet u Mičigenu – Ann Arbor zauzeo je peto mjesto za stomatologiju prošle godine, a usponom na treće mjesto popeo se ispred Univerziteta u Hong Kongu koji je ostao na četvrtom jmestu.

Na QS-ovoj listu od deset najboljih stomatoloških fakulteta za 2020., Univerzitet Bern u Švajcarskoj i Kalifornijski Univerzitet iz San Franciska zajednički su zauzeli deveto mjesto.

Karolinska Institute (Foto: daublab.org)

Od 25 najbolje rangiranih programa stomatologije u 2020., 13 se nalazi u Evropi, osam ih je iz Sjeverne Amerike, tri su u Aziji, a jedan u Južnoj Americi – ove brojke su nepromijenjene u odnosu na listu iz 2019. godine.

SAD ima najviše stomatoloških programa koji su na ovogodišnjoj listi rangirani u top 25 (sedam), a slijede ih Velika Britanija (pet), Švedska (tri) i Švajcarska (dva). Australija ima dva stomatološka fakulteta među prvih 50: univerzitet u Melburnu (25. mjesto) i Univerzitet u Adelaidu (28. mjesto).

Njemački stomatološki fakulteti se nalaze dva puta u prvih 50 – Univerzitet u Frajburgu na 44. mjestu, a Ludwig-Maximilians-Universität iz Minhena na 48. mjestu. Stomatološki program na novozelandskom Univerzitetu Otago u Dunedinu ponovo je na 33. mjestu.

Ludwig-Maximilians-Universität (Foto: amgenscholars.com)

Geografija visokog školstva se mijenja
Prema QS-u, jedan od trendova koji je naglašen ovogodišnjom cjelokupnom listom je kontinuirana regresija američkog sistema visokog obrazovanja.

U 2018. godini 806 američkih univerziteta nalazilo se na opštoj listi, a to se smanjilo na 769 u 2020. godini. Univerziteti Ujedinjenog Kraljevstva doživjeli su skok i njihov rejting je više rastao nego što je padao u cjelokupnoj tabeli.

Ove godine su visokoškolske ustanove u toj zemlji poboljšale svoje ocjene u 306 slučajeva, dok ih je 238 palo. Nacionalni Univerzitet u Singapuru proglašen je najuspješnijom institucijom u Aziji, a osam njegovih programa uvršteno je među deset najboljih na svijetu po predmetima.

Massachusetts Institute of Technology (Foto: smapse.com)

QS navodi da su indijski univerziteti počeli da poboljšavaju pozicije na listi pa se tako 53 programa popelo, dok je 29 zabilježilo pad. Univerziteti u Rusiji, takođe, su pokazali poboljšanje.

Proglašeno je da najbolji sistem visokog obrazovanja u Latinskoj Americi ima Kolumbija, a da su vodeće pojedinačne institucije na kontinentu trenutno Nacionalni Autonomni Univerzitet u Meksiku, sa 12 programa u najboljih 50 i Univerzitet u Sao Paulu iz Brazila s 11 programa u prvih 50.

Massachusetts Institute of Technology proglašen je svjetskim liderom u 12 tematskih tabela, što je više nego bilo koja druga institucija. Univerzitet Harvard vodio je na tabeli u 11 predmeta, a Univerzitet Oksford u 8.

QS sastavljasvoju tabelu koristeći četiri izvora. Globalna anketa među naučnicima i poslodavcima upotrebljava se za procjenu međunarodne reputacije pojedinih institucija u svakom predmetu, a dva daljnja pokazatelja procjenjuju uticaj istraživanja na različite predmete na temelju citiranosti po radu i h-indeksa.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -