Naslovna Obavještenja King's College iz Londona najbolje rangiran stomatološki fakultet na svijetu

King’s College iz Londona najbolje rangiran stomatološki fakultet na svijetu

Visokoškolski istraživački centar Quacquarelli Symonds (QS) objavio je deseto izdanje svoje rang liste tabele svjetskih univerziteta, a King’s College iz Londona je na vrhu ovogodišnje liste za stomatologiju.

Na listi se nalazi više od 1300 fakulteta koja se “takmiče” po kvalitetu izvođenja njihovih programa kroz 48 predmeta, a iza Kings koledža slijede Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam u Holandiji (Akademski centar za stomatologiju Amsterdam) i Univerzitet Mičigen-Ann Arbor u SAD-u.

Academisch Centrum Tandheelkunde (Foto: nl.wikipedia.org)

Kako su prošli drugi stomatološki fakulteti i što nam ova rang lista govori o razvoju trendova u visokom obrazovanju?

Na ovogodišnjoj listi došlo je do promjena na vrhu rang-liste svjetskih stomatoloških fakulteta u poređenju sa listom iz 2019. godine.

Prošle godine je King’s College bio na drugom mjestu zajedno s Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Međutim, ove godine je na prvom mjestu i istisnuo je prošlogodišnjeg predvodnika,

Karolinska Institutet iz Štokholma u Švedskoj. QS u objašnjenju navodi da King’s College ima istaknutu reputaciju u zdravstvenim granama, uključujući medicinu i stomatologiju.

Univerzitet Mičigen-Ann Arbor (Foto: campusreel.org)

Karolinska Institutet pao je ove godine na osmo mjesto i plasirao se iza svog Univerziteta u Geteborgu. Stomatološki program Univerziteta Harvard popeo se sa sedmog mjesta gde je bio 2019. godine na peto mjesto ove godine, a Univerzitet iz Tokija popeo se na šesto mjesto sa zajedničkog plasmana sa američkim Univerzitetom iz Sijetla na desetom mjestu 2019.godine.

Univerzitet u Mičigenu – Ann Arbor zauzeo je peto mjesto za stomatologiju prošle godine, a usponom na treće mjesto popeo se ispred Univerziteta u Hong Kongu koji je ostao na četvrtom jmestu.

Na QS-ovoj listu od deset najboljih stomatoloških fakulteta za 2020., Univerzitet Bern u Švajcarskoj i Kalifornijski Univerzitet iz San Franciska zajednički su zauzeli deveto mjesto.

Karolinska Institute (Foto: daublab.org)

Od 25 najbolje rangiranih programa stomatologije u 2020., 13 se nalazi u Evropi, osam ih je iz Sjeverne Amerike, tri su u Aziji, a jedan u Južnoj Americi – ove brojke su nepromijenjene u odnosu na listu iz 2019. godine.

SAD ima najviše stomatoloških programa koji su na ovogodišnjoj listi rangirani u top 25 (sedam), a slijede ih Velika Britanija (pet), Švedska (tri) i Švajcarska (dva). Australija ima dva stomatološka fakulteta među prvih 50: univerzitet u Melburnu (25. mjesto) i Univerzitet u Adelaidu (28. mjesto).

Njemački stomatološki fakulteti se nalaze dva puta u prvih 50 – Univerzitet u Frajburgu na 44. mjestu, a Ludwig-Maximilians-Universität iz Minhena na 48. mjestu. Stomatološki program na novozelandskom Univerzitetu Otago u Dunedinu ponovo je na 33. mjestu.

Ludwig-Maximilians-Universität (Foto: amgenscholars.com)

Geografija visokog školstva se mijenja
Prema QS-u, jedan od trendova koji je naglašen ovogodišnjom cjelokupnom listom je kontinuirana regresija američkog sistema visokog obrazovanja.

U 2018. godini 806 američkih univerziteta nalazilo se na opštoj listi, a to se smanjilo na 769 u 2020. godini. Univerziteti Ujedinjenog Kraljevstva doživjeli su skok i njihov rejting je više rastao nego što je padao u cjelokupnoj tabeli.

Ove godine su visokoškolske ustanove u toj zemlji poboljšale svoje ocjene u 306 slučajeva, dok ih je 238 palo. Nacionalni Univerzitet u Singapuru proglašen je najuspješnijom institucijom u Aziji, a osam njegovih programa uvršteno je među deset najboljih na svijetu po predmetima.

Massachusetts Institute of Technology (Foto: smapse.com)

QS navodi da su indijski univerziteti počeli da poboljšavaju pozicije na listi pa se tako 53 programa popelo, dok je 29 zabilježilo pad. Univerziteti u Rusiji, takođe, su pokazali poboljšanje.

Proglašeno je da najbolji sistem visokog obrazovanja u Latinskoj Americi ima Kolumbija, a da su vodeće pojedinačne institucije na kontinentu trenutno Nacionalni Autonomni Univerzitet u Meksiku, sa 12 programa u najboljih 50 i Univerzitet u Sao Paulu iz Brazila s 11 programa u prvih 50.

Massachusetts Institute of Technology proglašen je svjetskim liderom u 12 tematskih tabela, što je više nego bilo koja druga institucija. Univerzitet Harvard vodio je na tabeli u 11 predmeta, a Univerzitet Oksford u 8.

QS sastavljasvoju tabelu koristeći četiri izvora. Globalna anketa među naučnicima i poslodavcima upotrebljava se za procjenu međunarodne reputacije pojedinih institucija u svakom predmetu, a dva daljnja pokazatelja procjenjuju uticaj istraživanja na različite predmete na temelju citiranosti po radu i h-indeksa.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama u stomatološkoj ordinaciji

Rad s djecom i osobama s posebnim potrebama zahtijeva potpuno individualan pristup koji se nikako ne može uklopiti u postojeće okvire rada...

Predstavljamo: Mašina za frezovanje D10, Yenadent

Mašina za frezovanje D10 za sve meke materijale i keramike! Materijali koji mogu da se obrađuju: cirkonija, PMMA, vosak, litijum disilikat, PEEK.

Prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici

Zbog velikog interesovanja čitalaca, portal www.stomatologija.me objavljuje prosječne cijene stomatoloških usluga u Podgorici. Prvi stomatološki pregled košta 10,...

U Beogradu u četvrtak počinje 19. Kongresa stomatologa Srbije i traje do 3. oktobra

Stomatološka komora Srbije će u saradnji sa Stomatološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovati 19. Kongres stomatologa Srbije, koji je na programu od...
- Advertisment -