NaslovnaSavjetiKeramičke plombe: Table top, inlej, onlej

Keramičke plombe: Table top, inlej, onlej

- Advertisement -

Table Tops (bočni viniri) su nadoknade zuba kojima se nadoknađuju velike destrukcije zuba nastale u većini slučajeva kao posledica abrazije. Uzrok abrazije zuba može biti škrgutanje odnosno bruksizam, ali takođe može nastati ukoliko u jednoj od vilica imamo keramičke nadoknade. Keramika kao znatno tvrđi materijal vremenom dovodi do trošenja zubne supstance na zubu sa kojim kontaktira.

Često smo u dilemi da li cijeli zub staviti pod krunu ili primijeniti Table Tops kao rešenje. Kada se radi o mladim osobama, Table Topsu ipak dajemo prednost pri rekonstrukciji griznih površina zuba. Na taj način štedimo zub od obimnog brušenja. Ipak treba naglasiti da zbog slabije veze (manja površina) trajnost ovakvog vida rekonstrukcije je manja u odnosu na krunu.

Table Tops se može izraditi na više tehnoloških načina – CAD-CAM ili IPS Empress tehnikom. Pod CAD-CAM tehnikom se podrazumeva primjena kompjuterskog dizajna i izrada nadoknada keramičkim sistemima iz gotovog keramičkog bloka koji se frezuje. IPS Empress podrazumijeva modelovanje i izlivanje keramike u specijalnoj peći u kontrolisanim uslovima.

Table Tops, osim izuzetne estetike koju postižu, za razliku od kompozita ne mijenjaju boju i ne deformišu se kroz vrijeme, a prisnim nalijeganjem sprečavaju pojavu sekundarnog karijesa.

Slično Table Topsu su keramički Inlej i Onlej, ali se oni odnose na manju nadoknadivu površinu.

Inlej odgovara ispunu zuba i može nadoknaditi i do tri površine zuba. Onleji svojom površinom obuhvataju kompletnu griznu površinu. Obje nadoknade su znatno trajnije i preciznije i naležu na preostale strukture zuba u odnosnu na konvencionalne kompozitne ispune.

Izvor: dentalcentar.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -