NaslovnaIntervjuKeramičke ljuskice mogu trajati godinama ako se pravilno održavaju

Keramičke ljuskice mogu trajati godinama ako se pravilno održavaju

- Advertisement -

Ljuskice za zube ili ljuspice za zube, fasete, viniri su dizajnirani su da prekriju prednju površinu zuba. Napravljeni su od čiste/pune keramike koja imitira oblik, veličinu i boju prirodnog zuba.

Popularnost ljuskica za zube proizlazi iz činjenice da one objedinjuju visoku estetiku, funkcionalnost zuba i prirodnost osmijeha. Na temu ljuskica, razgovarali smo sa Dr Emom Širbegović iz sarajevske ordinacije „Dr Širbegović“.

Dr Ema Širbegović (Foto: privatna arhiva)

Za početak šta su ljuskice i šta njima može da se reguliše?
„Odlično pitanje. Ljuskice za zube, ljuspice, fasete ili viniri (eng. veeners) su tanke keramičke plohe koje se postavljaju na prednju stranu zuba i značajno poboljšavaju njegovu estetiku. Ovdje govorimo o nadogradnji koja značajno utiče na estetiku zuba i osmijeha. Rezultat postavljanja ljuskica je poboljšan izgled, boja i oblik zuba, kao i bolja ukupna estetika osmijeha.

Ljuskice svojim oblikom i izgledom u potpunosti imitiraju prirodnu boju i oblik zuba. One se prave od različitih materijala kao što su cirkon, e-max, empress ili feldšpad koji u kratkom roku poboljšava estetiku zuba i osmijeha. Uslov je da imate zdrave zube, koji nemaju velike površine pod kompozitnim ispunima (plombama). Pomoću ljuskica možemo riješiti sljedeće probleme:

*promjenu boje zuba
*razmak između zubima
*oštećenje zuba
*napuknuće zuba
*razliku u veličini zuba
*nepravilan položaj

Dr Ema Širbegović (Foto: privatna arhiva)

Koje su prednosti, a koje mane keramički ljuskica?

„Prednosti keramičkih ljuskica su brojne. Njima možemo brzo riješiti određene estetske i zdravstvene probleme zuba. Prva i osnovna prednost ljuskica je visoka imitacija prirodnih zuba i cakline zdravog zuba. Ljuspice za zube se, takođe, koriste da se isprave manje nepravilnosti u položaju zuba, a najčešće dijastema ili razmak između zuba. Bezmetalna keramaika je materijal koji vjerodostojno imitira caklinu zdravog zuba i ne mijenja boju. Otporna je na namirnice koje uzrokuju prirodno tamnjenje zuba kao što su kafa, čaj, crno vino i sl.

Savremene metode izrade ljuskica zasnivaju se na korištenju CAD CAM tehnologije. CAD CAM omogućuje izradnju ljuskica primjenjujući digitalnu izradu, gde je stepen preciznosti na većem nivou. Digitalna metoda je tehnološki superiornija i daleko ugodnija za pacijenta od tradicionalne metode. Od brušenja do cementiranja ljuskice potrebno je svega jedan do dva sata po jednom zubu ukoliko se radi od e-max, empress i feldšpad. CAD CAM tehnologija skraćuje vrijeme izrade ljuspica sa uobičajenih 3-5 dana na svega jedan dan.

Foto: drsirbegovic.ba

Ako moram izdvojiti neke nedostateke, onda bi to bilo brušenje zuba. Da bi se ljuskica postavila potrebno je minimalno izbrusiti prednju stranu zuba radi bolje retencije ljuskice. To je ireverziblan proces, što znači da se zbrušen zub ne može vratiti u prvobitno stanje. Postoje i tzv. no-prep ljuskice koje ne zahtijevaju brušenje prednje strane zuba, ali postoji veća vjerovatnoća spadanja ljuskice zbog slabije retencije.

Drugi nedostatak bi bio nešto viša cijena ovih nadogradnji, jer se radi o visokoestetskom materijalu. Treći nedostatak bi bio da ne mogu svi biti kandidati za postavljanje ljuskica. Da bi ste bili kandidat za ugradnju ljuskica treba da imate svoje zube, da nemate velike kompozitne ispune (plombe) i odgovarajući položaj zuba. Mora postojati dovoljno kvalitetne površine prirodnog zuba na koje se mogu postaviti.

Prednosti i mane direktnih kompozitnih ljuskica

„Kompozitne ljuspice se prave od kompozitnih materijala koji se koriste za zubne ispune (bijele plombe za zube). Kompozitne ljuskice su alternativa za keramičke ljuskice za zube. Zbog slabijeg kvaliteta kompozitnih materijala, imaju dosta kraći vijek trajanja i slabiji estetski efekat od keramaičkih ljuspica. Kompozitne ljuspice za zube ne mogu postići estetski efekat kao keramičke, a vremenom mogu gubiti boju. Iz tog razloga značajna je razlika u cijeni ovih vrsta ljuspica. To im je osnovna prednost u odnosu na keramičke. U našoj ordinaciji kompozinte ljuskice su 9 puta jeftinije nego keramičke.

Foto: drsirbegovic.ba

Ako pacijent dođe kod vas i ima dilemu koje ljuskice da postavi, koji bi bio vaš prijedlog?

„Mi nemamo dilemu šta je bolje za pacijenta. To su keramičke ljuskice. Dugotrajnije su, estetski superiornije i svima se sviđaju. Ipak, da li ih može dobiti zavisi o tome da li je kandidat za njih i o ekonomskom polažaju pacijenta. To jest, da li može sebi priuštiti ove visokoestetske zahvate, koji su inače najskuplji u stomatologiji. U suprotnom ostaje mogućnost da postavi kompozitne ljuskice koje će pružiti dobru estetiku, ali neće biti ni izbliza dugotrajne kao keramičke“.

Jesu li ljuskice trajno rješenje?

„Keramičke ljuskice mogu trajati godinama ako se pravilno održavaju. Održavanje oralne higijene je apsolutni prioritet za trajnost ljuskica. Jako je bitno da osoba napusti navike poput otvaranja predmeta zubima, grickanja noktiju ili orašastih plodova prednjim zubima, jer može doći do oštećenja ili otpadanja ljuskice. Higijenske navike su:
*pranje zubi dva puta dnevno,
*zubni konac jednom dnevno.
Uz pravilnu higijenu i redovne kontrole ljuspice bi trebale trajati više od 10 godina. Mi u stomatološkoj ordinaciji Širbegović dajemo pisanu garanciju od 5 godina na keramičke ljuskice.

Dr Ema Širbegović (Foto: privatna arhiva)

Da se okrenemo malo pitanjima koja nisu stručna. Izuzetno ste aktivni na društvenim mrežama, jedna se od rijetkih ordinacija koja skoro svakodnevno izbacuje radove, postove… Kako stižete da i to odradite pored svih obaveza koje imate?

„Ovo pitanje dobijam svakodnevno. Često me pitaju kako stižem, pored sveg posla, sve ovo objaviti na društvenim mrežama. Otkrit ću vam tajnu. Ja to ne radim! Ne znam ni kako bi uopšte stigla. Naime, suprug je vlasnik agencije za digitalni marketing ‘Marketing agencija Širbegović” i on je odgovrna osoba za marketing strategiju i brending ordinacije. Veoma smo uhodan tim, tako da nama to ide prilično lako. Jako dobro sarađujemo na polju marketinga i razumijemo se po pitanju strateških odluka. Iako ”izbacimo” dosta radova na društvenim mrežama, dosta toga bude neobjavljeno. Uglavnom objavljujemo složenije radove i rekonstrukcije za koje smo se specijalizirali posljednjih godina“.

Smatrate li da su društvene mreže bitne za vaš posao?

„Odgovor je jednostavan. Da, smatram da su bitne. Društvene mreže su postale sastavnio dio naše svakodnevnice, tako da je posao i život teško odvojiti od njih. One su postale sredstvo komunikacije sa našim pratiocima. Smatram da je jako bitno da shvatimo kako društvene mreže funkcionišu i koje prednosti nude za razvoj biznisa. Ako poznajete vještinu dobre komunikacije, društvene mreže su savršena platforma za promociju biznisa. Problem u radu na društvenim mrežama može biti njihovo učestalo mijenjanje. Promjene se dešavaju tolikom brzimom da je to ponekad teško pratiti. Trenutna pandemija koju živimo dovela je do toga da se informacione tehnologije razvijaju neviđenom brzinom“.

Foto: Facebook/ordinacija Širbegović
Foto: Facebook/ordinacija Širbegović

Dokazali ste se kao društveno odgovorna firma. Postali ste partner humanitarne organizacije pomozi.ba i Košarkaškog saveza BiH. Zbog čega ste se odlučili na te korake?

„Društvena odgovornost i odgovornost u međusobnim odnosima, ličnim ili poslovnim, su karakteristike koje jako cijenim i koje su moje temeljne vrijednosti. Duboko vjerujem da se trebamo odužiti zajednici za ono što nam ona pruža. Mi smo posebno osjetljivi na ugrožene kategorije društva koje su u statusu određene potrebe (ekonomske, zdravstvene, razvojne i sl). U našem humanitarnom radu fokusiramo se na djecu, žene, starije osobe i slične kategorije. Zato smo postali partner humanitarne organizacije Pomozi.ba, koja je ujedno i naveća nevladina organizacija tog tipa u Bosni i Hercegovini. Što se tiče Košarkaškog saveza BiH mi smo prepoznali novu energiju u njihovom rukovodstvu. U kontaktu sa njima predložili su nam da budemo sponzor jedne mlađe BH selekcije za odlazak na evropsko prvenstvo. Seniorska reprezentacija uvijek nađe sredstva za finansiranje svojih potreba, zato je prijedlog da se podrže mlađe kategorije koji su često u sjenci ovih starijih“, zaključila je dr Ema Širbegović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -