fbpx
NaslovnaSavjetiKarijes: Kako se javlja i kako da znate da imate kariozan zub

Karijes: Kako se javlja i kako da znate da imate kariozan zub

- Advertisement -

Karijes spada u jednu od najčešćih bolesti zuba današnjice. Rijetki su oni koji barem jednom u životu nisu imali karijes na zubu. Ova bolest zuba česta je i kod djece i kod odraslih, a uzrokuju je brojni faktori i činioci. Sve počinje od naše prehrane, redovnosti provođenja oralne higijene i posjeta stomatologu, koje ako zanemarimo, mogu dovesti do stvaranja ove neugodne pojave na zubima.

Prilikom svakodnevnog unosa hrane, bakterije zajedno sa pljuvačkom akumuliraju čestice hrane na površini zuba u obliku naslaga koja zovemo plak. Nastanak karijesa uslovljavaju slatka i ljepljiva hrana, koja u interakciji s bakterijama u ustima reaguje u obliku proizvodnje kiseline koja napada gleđ (vanjsku površinu zuba). Kiselina koja tako nastaje u dodiru sa zubom postepeno uništava plak i zubnu gleđ stvarajući dugoročno karijes koji uzrokuje propadanje zuba.

Posledice pojave karijesa

Karijes napada zubnu gleđ, a ako se ne ukloni u samom početku, počinje da uništava i unutrašnjost zuba i dolazi do dentina kojeg postepeno oštećujući nastavlja dalje.

Pravovremenost uklanjanja karijesa je izuzetno bitna i može spriječiti ozbiljnija oštećenja zuba uzrokovanog karijesom kao što su: propadanje živca i korijena zuba. Što prije se ukloni, prije će se zaustaviti njegovo širenje prema dubljim slojevima zuba.

Foto: freepik.com

Hrana koja ga izaziva

Od malih nogu nas uče da ne smijemo jesti previše slatkiša jer je to loše za naše zube. Iapk, to nisu jedine namirnice koje uslovljavaju nastanak karijesa. Pojedini ugljeni hidrati se prilikom procesa varenja u ustima razgrađuju u jednostavne šećere koji sudjeluju u stvaranju po zube štetne kiseline. Tu spada slatka hrana kao što su kolači i sokovi te pereci, krekeri, čips, žitarice i banane.

Kako ćete znati da imate karijes

Najčešći simptomi koji upućuju na mogućnost karijesa su jača osjetljivost zubi na toplo i hladno kao i na slatku hranu. No, pri početku njegovog nastajanja pacijent nema nikakve osjetne simptome.

Prevencija i liječenje

Prevencija ove bolesti zuba uključuje provođenje svakodnevne oralne higijene, koja podrazumijeva pravilno četkanje zubi zubnom pastom, odgovarajućom četkicom za zube i korištenje konca za zube, ili interdentalne četkice koje omogućuju uklanjanje nakupljenih čestica hrane između zuba. Naravno tu spadaju i redovne posjete stomatologu.

Karijes može izliječiti isključivo stomatolog koji će ukloniti propali dio zuba i izliječiti ga zubnim ispunom poznatijim pod nazivom plomba. Za bol ne morate brinuti, anestezija koja se daje prilikom provođenja ovog postupka uklanja nelagodu i omogućuje opuštanje u zubarskoj stolici!

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -