NaslovnaIntervjuKarijes je danas, prije svega, posljedica naših navika u ishrani

Karijes je danas, prije svega, posljedica naših navika u ishrani

- Advertisement -

Većina nas se, nažalost, odluči za odlazak kod stomatologa tek onda kada nas zub zaboli ili imamo neki drugi problem sa oralnim zdravljem.

Stomatologu se odlazi radi kontrole, a pogrešno je čekati da zub zaboli. Tada je situacija mnogo komplikovanije, a često i bolnije dovesti stanje u red.

Što se više odlaže odlazak u ordinaciju, to su posljedice teže, a mogućnosti bezbolnog rada i izlečenja je sve manja. Zato je jako važno da se kod stomatologa ide na pregled najmanje dva puta godišnje.

Foto: Facebook/Udruženje stomatologa Republike Srpske

Ako se ovo poštuje, svaka eventualna intervencija biće bezbolna, jer tada stomatologa na vrijeme može uočiti svaki problem koji imamo sa zubima.

„Jedan do najčešćih odgovara zašto idemo kod stomatologa je, nažalost, to što imamo neki problem. Najpoželjniji razlog zašto odlazimo kod stomatologa bi bio da idemo na kontrolu, odnosno kontrolni pregled, jer to znači da vodimo računa o zdravlju naših zuba i kada nemamo problem i definitivno u tom slučaju bi imali najviše koristi od odlaska kod stomatologa. Kada suštinski gledamo zašto idemo kod stomatologa, rekao bi da su u osnovi svega neke navike u ishrani, odnosno činjenica da današnji, savremeni čovjek uveliko promijenio način ishrane jer nekada davno u našoj ishrani su dominirale sirove namirnice, prije svega voće i povrće sa nimalo ili vrlo malo ugljenih hidrata odnosno šećera, a danas je situacija potpuno drugačija. Danas gotovo i da ne koristimo ništa sirovo, a pri tom unosimo ogromne količine ugljenih hidrata čak i u onim namirnicama za koje ne znamo da sadrže šećere. Upravo ta činjenica, ta promjena u ishrani dovela do toga da je oboljenje zuba poznato kao karijes danas najčešće oboljenje od koje boluje savremeni čovjek“, objasnio je doktor Siniša Kovačević.

Foto: privatna arhiva

Šta je konrektno karijes? Često čujemo taj izraz, a mnogi ne znaju šta je karijes, šta dovodi do karijesa?
„Ono što je osnovno da se shvati jeste da je karijes bolest. To nije ništa drugo nego bolest i to infektivna bolest koju prouzrokuju određene bakterije, tačno se zna i koje bakterije je prouzrokuju i prema tome treba da se odnosimo na taj način. Meni je uvijek interesantno da istaknem činjenicu da kada bi imali problem, recimo na koži, da na nekom od naših deset prstiju na rukama vidimo da imamo neku problem u smislu kožnog oboljenja, odmah bi se javili dermatologu. Na isti način treba da posmatramo karijes kao oboljenje zuba. Činjenica je da neke stvari koje mi vidimo na sebi, nekako mnogo ozbiljnije shvatamo. Ne mdaj Bože da ostanemo bez prsta, to bi tragično shvatili, a toliko olako se prepuštamo karijesu i mogućnosti da izgubimo zube zbog karijesa“.

Foto: Facebook/Udruženje stomatologa Republike Srpske

Kako da prepoznamo karijes? Većina reaguje tek kada osjeti bol. Postoje li neki pokazatelji karijes i postojanje karijesa preoznaju i prije same boli?
„Karijes je danas, prije svega, posljedica naših navika u ishrani. Hrana koju mi konzuimiramo je meka, ljepljiva i kao takva vrlo lako ostaje na površini zuba, a teško se čisti. Na tim naslagama na zubima se talože bakterije. One se razvijaju tako što uzimaju šećere iz tih naslaga i pri tom proizvode kiseline. Te kiseline zatim razaraju zubno tkivo i na taj način nastaju šupljine. Ono što je problematično u svemu tome i što nas dovodi do toga da imamo ozbiljne probleme sa zubima jeste da treba da prođe dosta vremena dok mi prvi put osjetimo neki problem. To je iz razloga što gleđ, sloj na površini zuba je neosjetljiv. Kada imao problem u gleđi, karijes u gleđi, mi još ništa ne osjećamo. Ta faza može da traje i nekoliko godina. Nekoliko godina može bolest da se razvija, a da mi ne znamo i zato je veoma bitno da osjećujemo stomatologa zato što u toj fazi svaka popravka je bezbolna. Tek nakon nekoliko godina, nekada je potrebno i pet godina, kada karijes prodre dublje u zubno tkivo, po prvi put osjetimo neke tegobe, prije svega osjetljivoist na slatko i hladno“.

Foto sr.wikipedia.org

Znači karijes treba da liječimo na taj način što ćemo redovno posjećivati stomatologa? Da ne čekamo da nas zub zaboli?
„Sve naprijatnosti koje imamo kada posjećujemo stomatologa i uopšte neko loše iskustvo koje imamo kada samo pomislimo na stomatološku intervenciju, potiče iz razloga što smo odugovlačili, što smo dozvolili da to oboljenje odmakne suviše daleko, kada već pravi ozbiljne probleme“, zaključio je doktor Kovačević.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -