NaslovnaSavjetiKarijes ili osjetljivost zuba - znate li koja je najveća razlika?

Karijes ili osjetljivost zuba – znate li koja je najveća razlika?

- Advertisement -

Osjetljivost zuba izazvana toplinom ili hladnoćom obično se javlja kada se istroši vanjski zaštitni sloj zuba Jeste li ikada osjetili bol ili nelagodu nakon zalogaja sladoleda ili kašike vruće supe? Ako je tako, niste sami.

Osjetljivost zuba može se pojaviti kao prolazna nelagoda ili kao bolan znak ozbiljnijeg problema. Obično se manifestuje kao nagla, kratkotrajna i oštra bol kroz zube i desni pa kroz čitavu glavu. Zato, kada ljudi jedu hladnu hranu kažu da doživljavaju “zamrzavanje mozga”.

Vrlo se često takva bol javlja baš ljeti, nakon što se pojede ili popije nešto hladno. Ali nije rijetkost da se bol pojavi i kao reakcija na vrući napitak poput čaja. U strahu da je nastao karijes mnogi će otići stomatologu, što je dobro jer će on pronaći uzrok boli, no to ne mora da znači da je na zubu nastao karijes.

Naime, osjetljivost zuba izazvana toplinom ili hladnoćom obično se javlja kada se istroši vanjski zaštitni sloj zuba, odnosno zubna gleđ. Ona prekriva vanjsku površinu krune zuba i poput omotača štiti unutrašnje „osjetljivije“ dijelove zuba.

Ispod gleđi je dentin koji je prožet mikro kanalićima pa kad se gleđ ošteti, tim kanalićima toplina i hladnoća dolaze do živaca u zubnoj pulpi i podražuju ih, što doživljavamo kao osjetljivost zuba. Takođe, osjetljivost može uzrokovati i izloženost gornjeg dijela korijena zuba zbog povučenih desni.

Uzroci mogu biti brojni, ali uobičajeni i najčešći uzroci gubitka gleđi koji stvaraju nelagodu u doticaju s toplinom ili hladnoćom uključuju sljedeće:
*šupljine u zubu,
*karijes,
*povrede zuba (natučeni zub, otkrhnut zub),
*neki stomatološki zahvati (brušenje, postavljanje krunice, ispuni),
*bolest desni (povučene desni),

*agresivni proizvodi za njegu zuba, poput tvrdih četkica, pasti za zube s efektom izbjeljivanja, vodica za ispiranje usta na bazi alkohola,
*škrgutanje zubima
*kisela hrana,
*infekcija zuba,
*pušenje i korišćenje duhanskih proizvoda,
*snažno četkanje zuba,
*loša oralna higijena.

Razlika u boli
Nelagoda u zubima povezana s toplinom i hladnoćom pojaviće se nakon hladnog ili vrućeg jela ili napitka te će se vjerovatno ponavljati. U slučaju karijesa i drugih ozbiljnijih bolesti, bol je najčešće tupa, oštra i često se javlja noću.

Američko udruženje endodonta (AAE) savjetuje da posjetite svog stomatologa ako se vaša osjetljivost zadrži više od 30 sekundi nakon što dođete u kontakt s vrućom ili hladnom hranom odnosno pićima ili ako je zubobolja jaka. Sve su to znakovi da biste mogli imati šupljinu u zubu, karijes, infekciju ili bolest desni koja zahtijeva profesionalno liječenje.

Ako osjećate osjetljivost u zubima kada pokušavate uživati u toplim ili hladnim napicima, dobra vijest je da se vaše stanje može liječiti. Često već i dobra oralna higijena (četkajte svoje zube temeljno dva puta dnevno uz korišćenje konca za zube) može pomoći da se bol smanji. Osim toga, redovno posjećujte zubara i ako je moguće smanjite ili prekinite pušenje.

Liječenje kod kuće
Postoje i kućni tretmani koji mogu olakšati nelagodu uzrokovanu osjetljivošću zuba. Poznato je nekoliko kućnih lijekova koji olakšavaju tegobe, a oni uključuju:
*ispiranje slanom vodom
*spiranje oralnim 3%-tnim vodikovim peroksidom, razrijeđenim u toploj vodi (omjer vodikovog peroksida i vode mora biti 1:2) – ne smije se gutati
*trljanje kurkumom,
*ispiranje zelenim čajem.

Pomoć lijekovima iz apoteke
I neki bezreceptni lijekovi pomažu da se ublaži bol zuba izazvanu preosjetljivošću. Apotekar vam za ublažavanje bola može predložiti nesteroidni protivupalni lijek (NSAID), kao što je ibuprofen te paracetamol. No, ponekad bol ne nestane nakon uzimanja tablete za bol pa vam u aoteci mogu savjetovati pregled kod zubara i tablete jačeg analgetskog učinka.

Međutim, da biste trajno riješili osjetljivost zuba, moraćete posjetiti stomatologa. On vam može pomoći u određivanju plana liječenja za rješavanje temeljnog stomatološkog problema koji uzrokuje osjetljivost.

Izvor: gloria.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -