NaslovnaSavjetiKarijes i bolesti zuba nasljeđujemo od roditelja

Karijes i bolesti zuba nasljeđujemo od roditelja

- Advertisement -

Većina nas genetiku „optužuje“ za nastanak brojnih zdravstvenih problema, a zapravo nasljeđujemo sklonost ka njima. Ako su vaši roditelji ili baba i djed imali alergiju, astmu, ali i preosetljivost na pojedinu hranu i lijekove, moguće je da ćete i vi imati takve probleme.
Karijes i bolesti zuba
Karijes je bolest prouzrokovana bakterijama, ali ima djece koja su mu sklona više nego neka druga, zato što i njihovi roditelji pate od bolesti zuba. Drugi problem je loš zagriz ili poremećaj u žvakanju usljed nasljedne deformacije vilice.

Alergija
Alergije predstavljaju promijenjenu, preosjetljivu reakciju imunog sistema organizma na strane materije iz okruženja, koje nazivamo alergenima. Sklonost ka nastanku alergija je nasljedna. Da bi se umanjile komplikacije, najdjelotvornija je rana prevencija. Majka dok doji ne treba da uzima namirnice koje mogu da izazovu alergiju. Ali poslije rođenja ne valja pretjerivati sa čistoćom.
Astma
Astma je hronična opstruktivna zapaljenska bolest disajnih puteva koja uzrokuje probleme pri disanju. Bolest se kod osjetljivih osoba manifestuje otežanim disanjem, zviždanjem u grudima i kašljem, udruženim s opstrukcijom u disajnim putevima.

Kratkovidost
I ova bolest se nasljeđuje. Isto važi i kad je neko u porodici dalekovid ili ima astigmatizam, i daltonizam, nesposobnost prepoznavanja boja (svih ili nekih), ovo se uglavnom prenosi sa majke na mušku djecu.
Depresija
U slučaju kad neko u porodici pati od depresije rizik se povećava na 40 do 50 odsto, jer je bolest duha nasljedna. Naravno, riječ je o klinički dokazanoj depresiji, a ne o promjenama raspoloženja ili o razdobljima nervoze zbog umora i kad se osjećate kao da ne možete dalje.

Ekcem i psorijaza
Ukoliko u porodici ima oboljelih od alergija, velika je vjerovatnoća za nasljednost atopijskog ekcema. Genetskim putem se prenosi i psorijaza, ali se može iskazati i nakon jake bakterijske infekcije (upala krajnika ili ždrijela) ili kod adolescenata nakon psihofizičkog stresa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -