fbpx
NaslovnaSavjetiKarijes bočice: Problemi sa zubima kod djece

Karijes bočice: Problemi sa zubima kod djece

- Advertisement -

Karijes bočice ili rani dječji karijes se javlja u dobi od šestod ili osmog mjeseca do treće godine života. To je agresivan oblik karijesa koji vrlo brzo uništava mliječne zube. Uzrokuje ga kolonizacija bakterija, a posebno Streptococcus mutans. Gleđ mliječnih zubi je slabije mineralizovana, a pulpa veća nego kod trajnih zuba. Iz tog razloga bakterije vrlo rapidno prodiru kroz gleđ mliječnog zuba ispod kojeg je porozan dentin, te tako pogoduju bržem i progresivnijem širenju karijesa.

Najčešći razlozi ranog dječjeg karijesa je nepažnja roditelja. Iako misle da znaju što je najbolje za njihovo dijete često griješe kod ova dva postupka koja su najpogodnija za razvoj karijesa bočice. Usna duplja djeteta je bez nepogodnih bakterija do trenutka dok se one ne prenesu. Prenos je najčešći s majke na dijete i to preko hrane. Naime, nerijetko majka prije nego što djetetu kašikicom stavi hranu u usta, proba tu hranu koristeći istu kašikicu. To nije dobro, jer na taj način bakterije iz majčinih usta prelaze na dijete i tamo se nastanjuju. Drugi razlog je uspavljivanje djeteta bočicom u kojoj je tečnost koja sadrži šećere. To se odnosi na mliječne proizvode, medom ili šećerom zaslađene napitke i sokove. Tokom noći je smanjeno lučenje pljuvačke, te se na površinama zuba lakše zadržavaju bakterije poput Streptococcus mutans, koje uzrokuju karijes.

Karijes bočice

Karijes bočice prvenstveno zahvata gornje sjekutiće, najčešće obostrano i to vanjske površine zuba, a može se širiti i na kutnjake. Donji zubi su uglavnom pošteđeni, jer jezik stvara barijeru, te je pojačano lučenje pljuvačke koja ima zaštitnu ulogu. Kliničku sliku u ranom stadijumu možete prepoznati kao bijele mutne mrlje koje se šire prema vratu zuba. Kasnije se stvaraju udubljenja, koja mogu prodrijeti do pulpe zuba ili se čak manifestovati raspadom krune zuba i na kraju ostaju samo crni korijenovi mliječnih zuba.

Posljedice karijesa bočice su višestruke. One mogu biti vidljive na mliječnim i trajnim zubima, te u razvoju djeteta. Razoreni zubi dakako, onemogućavaju pravilnu prehranu i probavu, te time i sam razvoj djeteta. Osim boli razorenih zuba, moguća su krvarenja, te neugodan zadah, fistule i gnojne otekline. Posljedice su vidljive i kod trajnih zametaka i mladih mliječnih zuba. Prerani gubitak mliječnih zuba uzrokuje nepravilan položaj izniklih mladih trajnih zuba, kao i guranje jezika u prazan prostor gdje bi mliječni zubi trebali da čuvaju mjesto za trajne zube.

Česte su i psihološke posljedice kod djece. Zbog gubitka prednjih zuba, nerijetko imaju problema s izgovorom slova R, S, V, Z, kojih se kasnije teško rješavaju, te estetskih problema uzrokovanih nepravilnim položajem zuba, što često iziskuje komplikovanije ortodontske zahvate. Sve to može djelovati na psihu djeteta i povlačenje u sebe.

Kako spriječiti karijes bočice

Prvenstveno dobrom higijenom! Važno je da se zubići nakon svakog obroka očiste barem vaticom i mlakom vodom, kako bi se izbjeglo zadržavanje bakterija na površini. Što je dijete starije i ima više zuba, može se polako koristiti i četkica namijenjena tom dobu i mliječnim zubima. U početku je bolje koristiti četkicu bez paste, jer djeca u tom dobu ne znaju da ispljunu pastu, pa je gutaju, a s vremenom uvesti i prilagođene zubne paste. Premazivanje fluorom je takođe bitna stavka, jer pomaže u očuvanju i otpornosti gleđi. Važno je i smanjiti unos slatkiša i slatkih napitaka u djetetovoj usnoj šupljini. Obavezno izbjegavati uspavljivanje djeteta slatkim napitcima i korišćenje zajedničkog pribora za jelo i higijenu s drugim ukućanima.

Izvor: mojstomatolog.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -