NaslovnaSavjetiKandida u ustima

Kandida u ustima

- Advertisement -

Oralna kandidijaza predstavlja gljivičnu infekciju usne duplje, jezika i ždrijela koju najčešće izaziva Candida albicans. Kod polovine zdrave populacije kandida se nalazi u usnoj duplji kao dio fiziološke saprofitne flore, a kod nosilaca zubnih proteza može se naći u čak 90 % slučajeva.

Uzrok kandide u ustima
Mnogobrojni lokalni i sistemski činioci mogu doprinijeti poremećaju balansa u oralnoj sredini, kada se usljed pada imuniteta kandida prekomjerno umnožava i izaziva zdravstvene tegobe.

Foto: prirodanadar.rs

Sistemskim uzročnicima oralne kandidijaze smatraju se neuravnotežena ishrana, hronična oboljenja poput dijabetesa, hipotireoze i maligniteta kao i dugotrajna upotreba lijekova iz grupe antibiotika, kontraceptivnih sredstava, citostatika i kortikosteroida. Ipak, lokalni uzročnici mnogo su češći razlog za pojavu kandidijaze, a kao najznačajniji izdvajaju se neadekvatna i neredovna oralna higijena, česta upotreba alkohola i cigareta i neodgovarajući protetski radovi.

Kako prepoznati kandidu u ustima?
Simptomi na koje se pacijenti najčešće mogu požaliti su:
*bijele, siraste naslage na jeziku, nepcu i ždrijelu
*neprijatan zadah
*osjećaj pečenja i bola, uglavnom na jeziku ili ispod zubne proteze
Važno je znati da je ovakve naslage gotovo nemoguće ukloniti, uz prateće krvarenje i bol, nakon čega oralna sluznica ostaje intenzivno crvena i osjetljiva.
Ragade u uglovima usana i gubitak čula ukusa mogu biti prateći simptomi.

Kako se liječi oralna kandidijaza?
Oralna kandidijaza je veoma uporna infekcija sa tendencijom ponovnog javljanja, a gotovo uvijek je u sprovođenju terapije neophodna konsultacija ljekara ili stomatologa. Ipak, pacijenti u apoteci mogu dobiti značajnu pomoć, savjet ili dopunu osnovne terapije. Upotreba sistemskih ili lokalnih antimikotika (gelovi, kapi, rastvori, suspenzije, dražeje) je neophodna, a zbog svojih neželjenih efekata mora biti pažljivo dozirana i kontrolisana.

Savjeti za brže izliječenje oralne kandidijaze
Pored osnovne terapije, značajno je pacijentima skrenuti pažnju na:
*redovno i pravilno održavanje oralne higijene
*njegu zubnih proteza (potapanje tokom čitave noći u rastvor sode bikarbone ili hlorheksidina)
*upotrebu oralnih antiseptika (rastvori i čajevi)
*modifikaciju ishrane u vidu izbegavanja fermentisanih namirnica, ugljenih hidrata i alkoholnih pića.

Foto: kandida.rs

Kako je osjećaj pečenja, žarenja ili bola u usnoj duplji uglavnom najveći problem za pacijente, posebno tokom obroka, preporučljivo je u terapiju uključiti pastile sa lidokainom kako bi se ova vrsta diskomfora ublažila. Zbog produženog dejstva pastila u odnosu na rastvore kada je u pitanju usna duplja, idealne su pastile koje u sebi sadrže i hlorheksidin kao jedan od najsnažnijih oralnih antiseptika sa dokazanim dejstvom na candidu albicans.

Danas su na tržistu dostupne i pastile sa antimikrobnim dejstvom, pa se može smatrati da bi trokomponentni preparat anestetik-antiseptik-antimikrobni agens bio najkompletniji u pomoćnoj, kauzalno-simptomatskoj terapiji oralne kandidijaze. Takođe, preparati koji podstiču lučenje pljuvačke ( Optaflow tehnologija) mogu biti od velike koristi s obzirom da pljuvačka svojim protektivnim svojstvima značajno povećava lokalni imunitet.

Izvor: Biram zdravlje

Prethodni članak
Sledeći članak
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -