fbpx
NaslovnaSavjetiKandida u usnoj duplji

Kandida u usnoj duplji

- Advertisement -

Oralna kiandidijaza predstavlja gljivičnu infekciju usne duplje, jezika i ždrijela, koju najčešće izaziva Candida albicans.

Kod polovine zdrave populacije, kandida se nalazi u usnoj duplji kao dio fiziološke saprofitne flore, a kod nosilaca zubnih proteza, može se naći u čak 90% slučajeva.

Foto: simptomibolesti.net

Uzrok kandide u ustima?
Mnogobrojni lokalni i sistemski činioci mogu doprinijeti poremećaju balansa u oralnoj sredini, kada se usljed pada imuniteta kandida prekomjerno umnožava i izaziva zdravstvene tegobe.

Sistemskim uzročnicima oralne kandidijaze, smatraju se neuravnotežena ishrana, hronična oboljenja poput dijabetesa, hipotireoze i maligniteta, kao i dugotrajna upotreba lijekova iz grupe antibiotika, kontraceptivnih sredstava, citostatika i kortikosteroida.

Lokalni uzročnici mnogo su češći razlog za pojavu kandidijaze, a kao najznačajniji, izdvajaju se neadekvatna i neredovna oralna higijena, česta upotreba alkohola i cigareta i neodgovarajući protetski radovi.

Foto: kandida.rs

Kako prepoznati kandidu u ustima?
Simptomi na koje se pacijenti najčešće mogu požaliti su:
*bijele, siraste naslage na jeziku, nepcu i ždrijelu
*neprijatan zadah
*osjećaj pečenja i bola, uglavnom na jeziku ili ispod zubne proteze

Važno je znati da je ovakve naslage gotovo nemoguće ukloniti, uz prateće krvarenje i bol, nakon čega oralna sluznica ostaje intenzivno crvena i osjetljiva. Ragade u uglovima usana i gubitak čula ukusa, mogu biti prateći simptomi.

Oralna kandidijaza je veoma uporna infekcija sa tendencijom ponovnog javljanja, a gotovo uvijek je u sprovođenju terapije neophodna konsultacija ljekara ili stomatologa. Upotreba sistemskih ili lokalnih antimikotika (gelovi, kapi, rastvori, suspenzije, dražeje) je neophodna, a zbog svojih neželjenih efekata mora biti pažljivo dozirana i kontrolisana.

Foto: zdravljeza21vek.com

Pored osnovne terapije, značajno je pacijentu skrenuti pažnju na:
*redovno i pravilno održavanje oralne higijene
*njegu zubnih proteza (potapanjem tokom čitave noći u rastvor sode bikarbone ili hlorheksidina)
*upotrebu oralnih antiseptika (ratvori i čajevi)
*modifikaciju ishrane u vidu izbjegavanja fermentisanih namirnica, ugljenih hidrata i alkoholnih pića.

Izvor: Instagram/dr_teodora_

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -