fbpx
NaslovnaSavjetiKakvu četkicu odabrati za dječije zube?

Kakvu četkicu odabrati za dječije zube?

- Advertisement -

Odavno smo zaboravili uputstva prema kojima se o mliječnim zubićima ne treba posebno brinuti. Danas znamo bolje! Međutim, često se pitamo kakvu četkicu koristiti za dječije zube u kom periodu.

Pokušaćemo vam pomoći! Čak i prije nego se pojavi taj famozni prvi zub, koji nerijetko namuči i male i velike, potrebno je održavati higijenu usne šupljine. U tom periodu će biti dovoljna gaza kojom ćete očistiti desni, koliko je to moguće.

Foto: northgatedental.com

To je važno raditi kako se na desnima ne bi nakupile bakterije i kako bi se održalo zdravlje usne šupljine za neka vremena koja tek dolaze. Kako biste dijete navikli na četkicu i pranje zuba, mogli bi mališanima dati četkicu za zube da se sa njom igraju. Naime, oni moraju otkriti kakav je osjećaj mati četkicu u ruci i četkati zube.

Za početak gaza
Kao što smo pomenuli, usnu šupljinu onih najmanjih možemo čistiti gazom ili četkicom koja se natakne na prst, kako bi pranje bilo što lakše. Te su četkice obično napravljenje od silikona i nježne su za djetetove desni.

Kada se pojave prvi zubići, važno je polako uvoditi pranje zuba četkicom i vrlo malom količinom paste za zube. Čim dijete pokaže zanimanje i želju za pranjem zuba, dopustite mu!

Foto: northgatedental.com

Nabavite četkicu koja ima zgodnu dršku – na primjer ona s okruglom drškom i rupom unutar drške, koju beba može bez problema držati da joj ne ispadne. Barem ne odmah! Morate pripaziti na to da je četkica meka, da ne bi povrijedila još uvijek jako osjetljive desni, te kako djetetu ne bi stvarala nelagodu.

Kad nabavljate bilo koju od tih prvih četkica, imajte na umu da je važna oznaka na pakovanju. Četkica svakako mora biti prikladna za djecu mlađu od godinu dana, dakle mora imati oznaku 0+.

Nakon što ste savladali sve do sada navedeno, vrijeme je za običnu četkicu, ali pripazite, ponovo, na oznaku starosti – neka bude primjerena starosti djeteta.

Foto: completesmiledental.com.au

Električna četkica za zube
Električna četkica je dobar motivator za one mališane koji imaju problem s pranjem zuba – takav da ga žele izbjeći. Međutim, kako govori većina stručnjaka, nije ih dobro koristiti prije napunjene tri godine.

Velika je prednost što s njom možete biti vrlo nježni, a dobro dođe i činjenica da često imaju razne motivatore u obliku naljepnica.

Neki stručnjaci smatraju da nije potrebno djeci prati zube pastom za zube sve do prvog rođendana, pa se pokušajte suzdržati od nuđenja, posebno ako dijete još uvijek ne zna pljunuti ono što mu je u ustima.

Količina paste za zube može biti vrlo, vrlo mala, a pripazite na to da je količina fluoura u njoj dovoljna za mališanovu starost…

Izvor: pitaj mamu

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -