NaslovnaSavjetiKakvi su ti zubi, takav ti je život

Kakvi su ti zubi, takav ti je život

- Advertisement -

Neinformisanost o pravilnom održavanju oralne higijene
U toku razgovora detaljnim, nekada čak i banalnim ispitivanjem, saznajem gdje je propust. Tada je sve važno. Često zamolim pacijente da mi pokažu kako peru zube. Najčešće je baš u tome uzrok.

Neodržavanje oralne higijene
Razlozi mogu da budu brojni. Neinformisanost o tome koliko su zubi bitni. Ne postoji navika koja se stiče od malena.

Teški periodi u životu i nebriga o sebi (što znači da moje teško i tvoje teško nisu isti već je samo teško svakome na njegov način. Bez osuđivanja). Nedostatak finansija pri čemu se odvaja novac za četkicu za zube i pastu. Jednostavno smatranje da zubi nisu bitni.

Nedostatak zubnog tkiva
Ljudi snažno grizu, što govori u prilog nervozi, jako četkaju zube što govori u prilog neadekvatnom pranju zuba i samopovređivanju iz nekih razloga. Osoba je sportista i pije puno kiselih napitaka.

Škrgutanje zubima
Zubi su „skraćeni“, praktično pojedeni. Aksioznost, svakodnevni stres, velika promjena u životu, umor, neadekvatan san.

Caka i fora
Može se provaliti da li je osoba desnoruka ili ljevoruka, jer su desni često povučenije na onoj strani, koja je suprotna od dominantne ruke. Jer desnoruka osoba najčešće započinje pranje zuba sa lijeve strane usta i obrnuto.

Na početku pranja zuba imamo najviše snage i tada najjače peremo i najintenzijvnije oštećujemo desni i zube. Da li mi sada vjerujete kada vam kažem da se četkicama možemo povrijediti.

Ovo je sasvim dovoljno podataka koji podržavaju frazu „Kakvi su ti zubi, takav ti je život“. Ovdje bih se zaustavila jer ima još puno sistemskih oboljenja organa čiji se simptomi vide u ustima. Preko dijabetesa, leukemije i trudnoće do tumora kosti. Stomatološki pregledi su važni. Baš!

Izvor: Instagram/dr_zubica

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -