NaslovnaSavjetiKako zaustaviti zubobolju i koji su njeni uzroci - top savjeti

Kako zaustaviti zubobolju i koji su njeni uzroci – top savjeti

- Advertisement -

Saznajte kako zaustaviti zubobolju, šta najviše dovodi do kvarenja i bolova u zubima. Koji je prirodni lijek za bol, koji su savjeti za zubobolju kod djece, kao i koji analgetik možete popiti u slučaju boli.

Sigurno Vam se bar jednom u životu dogodilo da Vas zaboli zub. Taj neprijatan osećaj je nešto što se ne zaboravlja. Kako zaustaviti zubobolju, ali i koji su njeni uzroci i koji su načini da je predupredite, pročitajte u daljem nastavku ovog članka.

Foto: freepik.com

Zubobolja – bol u zubu – šta je to
Zubobolja i bol u zubu su sinonimi. Kada kažemo da osjećamo da zub boli ne mora da znači da se radi konkretno o zubu. Može se desiti da je, na primjer, došlo do upale parodontalnog džepa.

To je prostor između dva zuba koji je nerijetko mjesto zadržavanja hrane i nastanka parodontalnih džepova koji zadaju velike probleme ukoliko nisu sanirani. Takođe i neiznikli umnjaci umiju da dovedu do veoma jakih upala praćenih bolim i komplikacijama. Ipak, najčešće se bol u zubu javlja u slučaju zuba sa nesaniranim karijesima.

Karijes i zubobolja
Karijes je najčešće oboljenje zuba. Prvo ćemo Vas upoznati sa anatomijom zuba kako biste lakše shvatili nastanak i razlog bola u zubu. Zub je izgrađen od nekoliko različitih tkiva. Tkiva koja prekrivaju spoljašnje dijelove zuba su gleđ i cement, ispod njih se nalazi dentin. Ova tri tkiva okružuju zubnu pulpu (zubni živac).

Zubna pulpa je splet nervnih i krvnih vlakana i mnogobrojnih ćelija koje održavaju zub živim. Ono što je veoma važno da shvatite je da je svaki zub povezan direktno sa vašim krvotokom. Sa druge strane karijes su uzrokovale bakterije. To znači da dok god imate karijes vašom krvlju kruže bakterije!

Čim zub zaboli to znači da su njegove čvrste barijere narušene. Zubne barijere mogu biti narušene kvarom (zubnim karijesom) ili nekom povredom (frakturom). Svakako najveći broj zubobolja je uzrokovan zubnim kvarom (karijesom).

Karijes je oboljenje zuba koje je uzrokovano bakterijama iz zubnog plaka. To znači da se karijes razvija kod onih osoba koje ne održavaju dobro svoju oralnu higijenu.

Prvi dio zuba koji karijes napada je gleđ zuba. Ona nema nervna vlakna tako da zub još uvijek ne boli. Nakon toga karijes se širi na dentin, koji takođe nema nervna vlakna, tako da karijes nastavlja da napreduje ka zubnom živcu bez ikakvog znaka upozorenja.

Foto: freepik.com

Dentin zuba je izgrađen od velikog broja cjevčica koji vode direktno do zubne pulpe. To omogućava bakterijama da se kroz njega jako brzo šire.

Kako kvar napreduje i bliži se pulpi, tako se polako može javiti i bol u zubu. Dok je karijes još uvijek u dentinu bol se najčešće javlja na hladno ili slatko, traje kratko i oštar je. Ukoliko se ni tada ne ukloni karijes on dolazi do zubnog živca. Jednom kada je zubni živac inficiran bakterijama, nema povratka nazad.

Zubni živac se mora ukloniti, tj. izvaditi. Bol koji se javlja kada karijes dođe do zubne pulpe je veoma karakterističan. Radi se o bolu koji se javlja sam od sebe (spontano), bez provokacije, traje od 15-tak minuta pa do nekoliko sati. Može Vas buditi noću, ali se može i širiti, te nerijetko pacijenti nisu ni sigurni koji ih zub tačno boli.

Zubobolja – kako da prestane
Postoji samo jedan lek za zubobolju, a to je uklanjanje njenog uzroka. To znači da je najbolje i jedino rješenje da se obratite svom stomatologu. Ono što u trenutku jakog bola Vi možete da učinite jeste da popijete analgetik (lijek protiv bolova). Možete u tu svrhu uzeti Nimulid, Kafetin, Brufen na primjer. Na taj način ćete umriti bol do dolaska kod ljekara.

Ukoliko samo popijete analgetik i osjetite da bol prestaje samo ćete se zavarati. Bol je znak da se nešto akutno i alarmantno događa, organizam Vas upozorava. Ukoliko bolovi prestanu i Vi odlučite da ne odete kod svog stomatologa napravićete veliku grešku. Bolovi će možda prestati ali infekcija u Vašem zubu postaje sve opasnija. Polako će se proširiti kroz korijen zuba i doći do kosti gdje će dovest do stvaranje ciste.

Nakon toga postoje dva moguća scenarija. Jedan je da cista raste u Vašoj vilici bez ikakvih simptoma, razara kost i slučajno bude uočena kada budete radili snimak vilica kod svog stomatologa. Tada će ljekar ukloniti cistu, ili cistu i zub, u zavisnosti od toga u kojoj mjeri je cista oštetila tkiva. Drugi scenario je da se bolovi opet jave i to većeg intenziteta. Tada su oni praćeni otokom i temperaturom.

Opšte stanje organizma je veoma loše. Tada je neophodno primijeniti velike doze antibiotika, drenaža i vađenje zuba. Da ne bi došlo do ovih komplikacija najbolje je da se javite Vašem ljekaru čim osjetite bol. Tada je liječenje veoma jednostavno, uspješno i bezbolno. Ono što je sigurno jeste da ćete iz stomatološke ordinacije izaći bez ikakvog bola!

Foto: freepik.com

Zubobolja – prirodni lijek
Prirodni lijekovi za zubobolju se ne može reći da postoje u onom obliku u kom bi Vi sami sebi mogli da pomognete. Tačnije, djelimično postoje, ali moraju biti primijenjeni od strane stomatologa. Kada zaboli zub jedino ono što Vi možete da učinite za sebe jeste da popijete lijek protiv bolova i zakažete pregled kod stomatologa.

Kroz stomatološku praksu susreli smo se sa mnogobrojnim „prirodnim“ lijekovima sa kojima pacijenti dolaze u ordinaciju. Nerijetko u zubu nađemo i po koje parče bijelog luka!

Bijeli luk je prirodni antibiotik i poznat je po mnogobrojnim povoljnim svojstvima na organizam, ali u zubu nema nikakvog efekta. Štaviše, njime ćete zatvoriti rupu ukoliko je imate u zubu i time onemogućiti prirodnu drenažu zuba i tada postoji veoma velika vjerovatnoća da ćete oteći.

Ono što je dokazano da umanjuje zubobolju je ulje karanfilića. Ali bitno je da bude primijenjeno od strane stomatologa zato što samo obučeno lice sa pravim instrumentima može aplikovati rastvor na pravo mjesto. Ukoliko imate probleme sa desnima (gingivom), najbolje je da ispirate usta čajom od žalfije.

Foto: indianapolisfamilydentistry.com

Ali on naravno nije lijek protiv zubobolje, samo ćete blago umiriti iritirane, otečene desni. Ukoliko je došlo do upale parodontalnog džepa možete ga polako isprati 3% rastvorom hidrogene. U špric sipajte hidrogen i blago „istuširajte“ regiju između dva zuba. To će dovesti do smanjenja zubobolje.

Zubobolja – lijekovi
Lijek protiv zubobolje je uklanjanje njenog uzroka. To je jedini i pravi lijek, sve ostalo je odlaganje i izlaganje mogućim komplikacijama. Uzimanje lijekova bez uklanjanja glavnog uzroka bola vodi Vas samo u začarani krug. Pravo rješenje je da popijete lijek protiv bolova (Kafetin, Nimulid, Brufen…) i posjetite svog stomatologa. Tamo ćete, uz postavljanje prave dijagnoze dobiti anesteziju i pravu terapiju, čime će se ukloniti uzrok bola i zubobolja se više neće javljati.

Zubobolja kod djece
Zubobolja kod djece može biti isto jaka i uporna kao i kod odraslih. Djeca prve „zubobolje“ imaju u najranijem djetinjstvu prilikom nicanja zuba. Tada se mliječni zubi polako probijaju kroz desni (gingivu) i kod neke djece taj proces uzrokuje veoma jake bolove.

Ono što Vi kao roditelji možete da uradite jeste da im masirate desni čistom sterilnom gazom, a takođe možete u desni umasirati gelove sa malim dozama anestetika koje se mogu kupiti u apotekama i time olakšati nicanje zuba svom djetetu.

Nemojte biti uplašeni ukoliko dijete u tom periodu mnogo plače i ukoliko je salivacija (pljuvačka) povećana. Zubići su u njihovim ustima potpuno nova, strana tijela i dječji organizam ih prihvata i adaptira se na njih u usnoj duplji na taj način.

Ukoliko je Vaše dijete starije dobi i požali se da ga boli zub dovedite ga kod stomatologa obavezno. Najvjerovatnije je zub imao karijes koji je došao do zubnog živca i neophodno ga je očistiti i umiriti određenim lijekovima koji stomatolog stavlja u zub.

U nekim slučajevima zub se mora i i izvaditi, ali naravno pod dejstvom anestezije koja se daje u manjim dozama shodno godinama djeteta. Nikako nemojte zanemarivati zubobolje kod djece jer se karijesi na mlijhečnim zubima veoma lako i brzo šire i mogu dovesti do oštećenja zametka stalnog zuba.

Izvor: ordinacija Dentan

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -