NaslovnaSavjetiKako zaustaviti parodontopatiju (parodontozu)?

Kako zaustaviti parodontopatiju (parodontozu)?

- Advertisement -

Parodontopatija predstavlja jedno od najčešćih oboljenja današnjice. Uzevši u obzir činjenicu da je, ukoliko se blagovremeno ne liječi, odgovorna za gubitak zuba, važno je biti informisan o tome na koji način je moguće zaustaviti dalji tok ovog oboljenja.

Postoji nekoliko pravila, a najvažnija od njih su:
*Besprjekorna oralna higijena, koja podrazumijeva pranje zuba posle svakog obroka, a minimum ujutru i uveče.
*Pranje zuba pravilnom tehnikom.
*Odabir adekvatne četkice za zube, a to je četkica sa mekanim vlaknima (“ultra soft”), koja su jednake dužine.

*Odabir adekvatne paste za zube, što znači da bi ljudi sa parodontopatijom trebalo da koriste pastu koja je posebno namijenjena za prisustvo ovog oboljenja, o čemu se mogu informisati kod svog stomatologa.
*Obavezno svakodnevno čišćenje prostora između zuba interdentalnom četkicom adekvatne veličine, koja je prilagođena veličini prostora između zuba.

Foto: freepik.com

*Periodična upotreba vodice za ispiranje na bazi hlorheksidina. Vodicu koristiti uz preporuku stomatologa i uz poštovanje smijernica oko načina upotrebe.
*Redovno uklanjanje naslaga sa zuba, jer su upravo one najčešći uzrok nastanka parodontopatije.

*Eliminisanje loših navika poput pušenja, žvakanja hrane samo jednom stranom vilice, prisustva karioznih zuba itd.
*Odlazak na redovne stomatološke preglede, jer se odgovornim ponašanjem ovo oboljenje izuzetno uspješno može držati pod kontrolom.

Kada je ovo oboljenje u pitanju, najvažnije je reagovati i obratiti se stomatologu čim se uoče prvi vidljivi znaci, a to su upala i povlačenje desni koji traju duži period. Ukoliko se ovi simptomi ignorišu, za samo nekoliko godina je gotovo izvjestan gubitak većine (čak i potpuno zdravih) zuba.

Izvor: Instagram/dr_jovana_mirkovic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -