fbpx
NaslovnaSavjetiKako i zašto nadoknaditi izgubljeni zub

Kako i zašto nadoknaditi izgubljeni zub

- Advertisement -

Kada je zub izgubljen u vidljivom dijelu – zoni osmjeha, prvo što nam se nameće su estetski razlozi nadoknade zuba. Međutim, ne treba gubiti iz vida da je po zdravlje pacijenta bitnije prvo nadoknaditi zube u potpornim zonama, tj. nedostajuće pretkutnjake i kutnjake koji najviše doprinose funkciji žvakanja i održavanju pravilne visine zagrižaja.

Gubitak ovih zuba vremenom dovodi do pomjeranja ostalih zuba u vilici i njihovog bržeg propadanja usled nepravilnog opterećenja prilikom žvakanja. Nastaje takozvani “domino efekat”. Zub koji više nema para (antagoniste) u suprotnoj vilici, počinje prorastati u prazan prostor nastao prethodnim vađenjem zuba (antagoniste).

Okolne strukture (desni, a potom i kost) neće pratiti taj rast, pa će vrlo često površina korijena tog zuba biti sve više eksponirana. Ovakav zub će zbog toga biti podložniji karijesu i parodontološkim promjenama koje na kraju mogu rezultirati i gubitkom tog zuba.

Sledstveno se vremenom javljaju i oboljenja viličnog zgloba, kao i gubitak (usled atrofije) kosti u regiji izgubljenog zuba. Sa druge strane, hrana je nedovoljno sažvakana i kao takva prouzrokuje preopterećenje organa za varenje, prije svega želuca dovodeći do gastritisa i drugih oboljenja.

Izvor: Ordinacija Dent.in Plus

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -